Gebeurtenis

Vooronderzoek Langstraat 97

landschappelijk bodemonderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1084412
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1084412

Beschrijving

Naar aanleiding van de bouw van vijf ééngezinswoningen werd een archeologienota opgesteld.

In het grootste deel van het onderzoeksgebied werd een A-C bodemopbouw vastgesteld met een dikke antropogene humus A-horizont. In het noordoosten van het onderzoeksgebied zijn er verschillende verstoringen en antropogeen opgebrachte lagen (^A) waar te nemen, die te koppelen zijn aan de recente sloop van een aantal woningen langs de Langstraat.

Door middel van proefsleuven werd een oppervlakte opengelegd van 385,87 m2. Dit is 8,12 % van de te onderzoeken zone. Door middel van kijkvensters werd een oppervlakte opengelegd van 135,83m2. Dit is 2,86 % van de te onderzoeken zone. Dit betekent dat 10,98 % van de te onderzoeken zone onderzocht werd, ondanks de verschillende niet onderzoekbare zones. Het archeologisch niveau bevond zich op een diepte tussen 46 en 105 cm onder het maaiveld of op een hoogte tussen 16,98 en 17,58 m TAW. In totaal werden 41 sporen geregistreerd, waarvan vier paalsporen, negen kuilen, 15 greppels, twee natuurlijke sporen en 11 verstoringen, vermoedelijk uit de nieuwe of nieuwste tijd. De sporen bevonden zich op een diepte van gemiddeld ca. 65 cm onder het maaiveld. De sporen werden verspreid over het terrein aangetroffen.

Auteurs: Cornelissen, Yasmine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: BRUGGEMAN J & KENNIS J. 2024: Nota Tongerlo (Westerlo) – Langstraat 97, All-Archeo rapport 2121, Bornem.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Langstraat 97 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1084412 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.