Gebeurtenis

Vooronderzoek Pieter Verhaeghestraat 12

landschappelijk bodemonderzoek, verkennend archeologisch booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1084440
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1084440

Beschrijving

Voor het verkennend archeologisch booronderzoek werden manuele boringen uitgevoerd met een Edelmanboor, met een diameter van 10 cm en volgens een verspringend driehoeksgrid van 10 x 12 m (Figuur 20). Er werd geboord tot een minimumdiepte van 40 cm onder de ondergrens van de ploeglaag. Zo kon telkens de ploeglaag en 30 cm van de B horizont onderzocht worden op vondsten. In het zuidwestelijke en het centrale tot oostelijke gedeelte van het onderzoeksgebied werden restanten van een B-horizont aangetroffen. We spreken er van een goede tot matige bewaring. De boringen in het noordwesten vertonen fluviatiele afzettingen en kennen een A-C bodemopbouw. Ze hebben een matige bewaring, net als de boringen die antropogeen aangevoerde lagen tussen de ploeglaag en de moederbodem vertonen. Op het terrein werden geen steentijd artefacten of andere indicatoren voor een steentijd artefactensite aangetroffen.

Door middel van proefsleuven werd een oppervlakte opengelegd van 2153 m2. Dit is 7,50 % van de te onderzoeken zone. Door middel van kijkvensters werd een oppervlakte opengelegd van 468 m2. Dit is 1,63 % van de te onderzoeken zone. Dit betekent dat 8,86 % van de te onderzoeken zone onderzocht werd, ondanks de verschillende niet onderzoekbare zones. Het archeologisch niveau bevond zich op een diepte tussen 23 en 99 cm onder het maaiveld of op een hoogte tussen 17,03 en 18,48 m TAW. Dit verschil in hoogte is te wijten aan het feit dat het terrein in het zuidoosten sterker is opgehoogd. In totaal werden 95 sporen geregistreerd, waarvan twee paalsporen, een kuil, 72 greppels, twee drainagebuizen, zes ploegsporen, zes natuurlijke sporen en zes verstoringen. De sporen bevonden zich op een diepte van gemiddeld ca. 50 cm onder het maaiveld. De meeste sporen werden centraal en in het oosten van het terrein aangetroffen.

Auteurs: Cornelissen, Yasmine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: KENNIS J & BRUGGEMAN J. 2024: Nota Kuurne – Pieter Verhaeghestraat 12, All-Archeo rapport 2109, Bornem.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Pieter Verhaeghestraat 12 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1084440 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.

Indexering van zoekresultaten op woensdagavond 13 november

Op woensdagavond 13 november vanaf 17u wordt de databank opnieuw geïndexeerd, dit zal enkele uren in beslag nemen. De zoekresultaten kunnen tot en met donderdagochtend onvolledig zijn.