Naar aanleiding van de bouw van 20 ééngezinswoningen, 48 appartementen en de nodige infrastructuur met plein werd een archeologienota opgemaakt.
Voor het verkennend booronderzoek werden 98 boringen geplaatst met een edelman boor (diameter 12 cm). Slechts in 11 boorlocaties werden A-B-C-profielen aangeboord. Verder zijn er bij enkele boringen verstoringen aangetroffen, het betreft hier drie boringen ter hoogte van de oorspronkelijke bebouwing. Verder is er nog 1 boringen gestuit op een grindlaag die werd aangetroffen op 20 cm -mv. In alle andere boorlocaties werd een A-C-profiel waargenomen. De C-horizont bevond zich op een diepte van 10 cm tot 50 cm -mv. Tijdens het zeven werden geen artefacten in vuursteen, noch andere archeologisch relevante artefacten aangetroffen.
Er is 2.708 m2 aangelegd bij het proefsleuvenonderzoek. Dit betreft 13,8% van het onderzochte gebied (Ca. 62.060 m2). In totaal zijn er 17 sleuven aangelegd en zijn er 15 werkputnummers uitgedeeld. Binnen het onderzoeksgebied is één spoor geregistreerd. De vulling van het spoor bestaat uit lichtgrijs gevlekt leem. Het spoor heeft een ronde vorm. Na couperen bleek het om een natuurlijk spoor te gaan.
Auteurs: Cornelissen, Yasmine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Bron: DE PUYDT M., DE RUITER C. & DE LANGHE H. 2024: Nota landschappelijk bodemonderzoek, verkennend booronderzoek en proefsleuvenonderzoek Kortenaken, Comperenberg: Verslag van Resultaten, J Verrijckt rapport 1628Beerse.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum: