Het onderzoek leverde 1607 scherven op die in de Volle en Late Middeleeuwen te dateren zijn. Het grijsbakkend aardewerk domineert het aardewerkensemble (99,5%). Verder werden er nog enkele scherven roodbakkend aardewerk aangetroffen (0,5%). Qua vormen komen voornamelijk kogelpotten, voorraadpotten, pannen en kommen voor. Verder werd ook een aantal fragmenten van kannen, vuurklokken en teilen herkend.
Natuursteen
Er werden in totaal vier fragmenten natuursteen aangetroffen. Twee stukken zijn met zekerheid een zeer groot blok Doornikse kalksteen en een maalsteenfragment in vesiculaire lava.
Leer: In een van de waterputten (S44) werd een leren zool van een kinderschoen gevonden.
Hout: In een volmiddeleeuwse waterkuil (S111) werden 9 houtfragmenten aangetroffen. Het gaat om losse stukken eikenhout die vermoedelijk als afval in de put terecht zijn gekomen.
Metaal
Er is slechts één metalen object gevonden tijdens het onderzoek. Het betreft een ijzeren sleutel met kleine ronde greep en H-vormige baard (datering 1050-1300).
Botanische resten
Een reeks sporen is bemonsterd voor archeobotanisch onderzoek (zaden & vruchtenonderzoek en palynologisch onderzoek). Qua cultuurgewassen kunnen voor de volmiddeleeuwse periode rogge, dauwbramen, vlierbessen, walnoot, mispel, hennep of hop en tuinbonen of erwten herkend. De resultaten laten verder zien dat het landschap in de omgeving nog vrij bebost was met elzen en wilgen op de vochtige gronden nabij de waterkuilen. Op de drogere gronden kwamen nog wat lichte eikenloofbossen voor, met vooral eik en hazelaar. Ook kwamen in de omgeving akkers en graslanden voor.
14C-dateringen
Op twee zaden- en vruchtenresten en een houtskoolfragment werd een 14C-analyse uitgevoerd. Twee van de stalen leverden een datering op in de Volle Middeleeuwen en één dateert in de Late Middeleeuwen.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onderzoek archaeologica en 14C-onderzoek opgraving Passionistenstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1084631 (geraadpleegd op ).