In totaal werden 9 antropogene afslagen aangetroffen, alle met duidelijke slagbult met slagkegel en/of slaggolven. Bij de fragmenten werden er geen sporen van retouches vastgesteld. Ook zijn er nog delen van de cortex op de meeste fragmenten aanwezig. De fragmenten kunnen slechts breed gedateerd worden in de periode tussen het mesolithicum en de bronstijd.
Ter hoogte van zone 1 en 2 werd een weinig handgevormd gebruiksaardewerk aangetroffen uit de late ijzertijd. Het betreft dikwandig schervenmateriaal met zand en chamottegruis-verschraling. In zone 4 en 8 werd een weinig volmiddeleeuws reducerend gebakken gebruiksaardewerk aangetroffen gekenmerkt door een vrij dunwandig gedraaid baksel met zandverschraling. Enkele randfragmenten zijn afkomstig van kogelvormige kookpotten. Op basis van de beperkte typochronologische data kan het aardewerk algemeen gedateerd worden tussen de volle 11de tot uiterlijk de eerste helft van de 13de eeuw.
In de sporen die verband houden met de Eerste Wereldoorlog kwamen grote hoeveelheden glas aan het licht. Het gaat om diverse flesvormen (mineraal water, limonade, bier...), pasteipotjes, bokalen en een injectiespuit.
Auteurs: Moens, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Bron: PYPE P., DE HOOGHE G. & COENAERTS J. 2024: “Een lijn door het landschap”. Sporen van Romeinse veenontginning, landelijke bewoningssporen uit de Late-IJzertijd, volle middeleeuwen en resten van een Brits veldhospitaal uit de Eerste Wereldoorlog. Opgraving langs de N8 te Veurne-Alveringem (West-Vlaanderen), ABO Archeologische Rapporten 1883, Gent.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum: