Naar aanleiding van de ontwikkeling van een bedrijventerrein werd een archeologienota opgemaakt. Er zal nieuwe wegenis aangelegd worden met een groenzone langs beide kanten van de weg. Voor de wegenis en de groenzone wordt een afgraving voorzien van ca. 50 cm (+ buffer 30 cm). Er worden 4 bufferbekkens aangelegd: de 2 bufferbekkens in het noorden van het projectgebied hebben een oppervlakte van 333,45 m2 en 288,6 m2, het bufferbekken heeft een oppervlakte van 128,08 m2, het grootste bufferbekken komt in het zuiden van zone van de werken te liggen en heeft een oppervlakte van 844,03 m2. De bufferbekkens zullen een verstoring veroorzaken tot ca. 200 cm onder het maaiveld. Tussen de bufferbekkens en ter hoogte van de wegenissen wordt een DWA-leiding en een RWA-leiding aangelegd. De aanleg van deze rioleringen zal eveneens een verstoring veroorzaken tot ca. 200 cm onder het maaiveld.
De bodemprofielen gaven allen hetzelfde beeld weer van deze zone binnen het projectgebied, de bodem bleek immers volledig verstoord door antropogene graafwerken.
Er werden binnen het projectgebied in totaal 28 werkputten en 2 kijkvensters aangelegd met een totaal van 4221m2 sleufoppervlakte, d.i. een dekkingsgraad van ca. 11,5% van het projectgebied. In totaal werden er slechts 3 archeologische sporen geregistreerd tijdens het archeologisch
vooronderzoek. De twee kuilen met late ijzertijd/vroeg-Romeins aardewerk werden echter niet geclusterd aangetroffen waardoor er geen sprake is van een sporencomplex. Er zijn dus geen indicaties aangetroffen van een archeologische vindplaats.
Auteurs: Cornelissen, Yasmine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Bron: VAN DEN BERGHE, K., COENAERTS, J., PYPE, P., LIBERT, M. & DEBACKER, R. 2024: Archeologisch vooronderzoek Kanaalzone West te Wielsbeke, ABO rapport 2290, Gent.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum: