Gebeurtenis

Inventarisatie houtige beplantingen Herne

geografische inventarisatie
ID
1085
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1085

Beschrijving

De inventaris ‘Houtige Beplantingen met Erfgoedwaarde’ ontstond in 2006. Meldingen van erfgoedbomen en –struiken werden onderzocht en opgenomen in de inventaris indien ze erfgoedwaarde hadden. Om de methodologie op punt te zetten werd in de periode 2005-2013 één gemeente per provincie volledig geïnventariseerd. Op die manier zijn Zwalm, Herne, Heuvelland, Voeren en Bornem, met uitzondering van de beplantingen in tuinen en parken, gebiedsdekkend geïnventariseerd.

Bij deze geografische inventarisatie kwamen alle typologieën en soorten aan bod, ook representatieve doorsneebeplantingen. Er werd ook aandacht besteed aan de contextwaarde en hoe belangrijk het item is voor het geheel van de landschappelijke structuur. Tijdens uitgebreid veldwerk werden alle items geselecteerd en geëvalueerd.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Inventarisatie houtige beplantingen 2005-2013

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Aerebeekstraat (Herne)
De knotbomenrij van schietwilg is aangeplant op de perceelsgrenzen van enkele graslanden. De bomen hebben een knothoogte die varieert tussen 2,5 m en 3 m.


Beeldekensstraat (Herne)
Een onverhard deel van de Beeldekensstraat heeft zich in het landschap ingesneden in het reliëf. Op de beide steile taluds van de holle weg is een houtkant aanwezig. Op de zuidelijke talud zijn elf hakhoutstoven gemeten van gewone es (Fraxinus exelsior) en olm (Ulmus hollandica (x)). De Hollandse iep (Ulmus hollandica (x)) heeft een omtrek van 575 cm. De omtrekken van de essen varieert van twee tot zeven meter.


Beeldekensstraat (Herne)
De geschoren weerhaag van eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) bevindt zich op de perceelsgrens van een weiland ten noorden van de Scheibeek. De veekeringshaag staat op de grens met de Beeldekensstraat die zich iets noordelijker in het reliëf insnijdt als een holle weg.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Inventarisatie houtige beplantingen Herne [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1085 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.