Gebeurtenis

Inventarisatie houtige beplantingen Herne

geografische inventarisatie
ID
1085
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1085

Beschrijving

De inventaris ‘Houtige Beplantingen met Erfgoedwaarde’ ontstond in 2006. Meldingen van erfgoedbomen en –struiken werden onderzocht en opgenomen in de inventaris indien ze erfgoedwaarde hadden. Om de methodologie op punt te zetten werd in de periode 2005-2013 één gemeente per provincie volledig geïnventariseerd. Op die manier zijn Zwalm, Herne, Heuvelland, Voeren en Bornem, met uitzondering van de beplantingen in tuinen en parken, gebiedsdekkend geïnventariseerd.

Bij deze geografische inventarisatie kwamen alle typologieën en soorten aan bod, ook representatieve doorsneebeplantingen. Er werd ook aandacht besteed aan de contextwaarde en hoe belangrijk het item is voor het geheel van de landschappelijke structuur. Tijdens uitgebreid veldwerk werden alle items geselecteerd en geëvalueerd.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Inventarisatie houtige beplantingen 2005-2013

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Aerebeekstraat zonder nummer (Herne)
De knotbomenrij van schietwilg is aangeplant op de perceelsgrenzen van enkele graslanden. De bomen hebben een knothoogte die varieert tussen 2,5 m en 3 m.


Markstraat 16 (Herne)
De zomereik staat in de oostelijke hoek van een perceel horende tot het erf van een hoeve. De opgaande boom is solitair uitgegroeid, en meet een omtrek van 230 centimeter.


Rendries 5 (Herne)
De geschoren meidoornhaag bevindt zich op de perceelsgrens van een weiland ten oosten van de hoeve. De haag ligt langs een landbouwweg ten noorden van de hoeve die vanaf de Rendries richting de Mark loopt. In de afsluitinghaag van eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) staat een op enen gezette struik van eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna). Daarnaast staan er ook opgaande en geknotte bomen en een mispel (Mespilus germanica) in de haag.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Inventarisatie houtige beplantingen Herne [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1085 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.