Gebeurtenis

Natuurwetenschappelijk onderzoek Abdijschool

houtonderzoek, zaden- en vruchtenonderzoek, palynologisch onderzoek
ID
1085153
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1085153

Beschrijving

Het slibrijke pakket is bemonsterd door middel van pollenbak V1. Vullingen 6 en 5 binnen dit pakket zijn bemonsterd voor palynologisch onderzoek.

Van de negen leerlooierskuipen zijn er vier bemonsterd voor onderzoek aan botanische macroresten. Het betreft leerlooierskuipen spoor 39, spoor 42 en spoor 44A en -B.

Een aantal stukken hout zijn geselecteerd voor een bepaling van de houtsoort en de geschiktheid voor dendrochronologisch onderzoek.

De pollenpreparaten werden gewaardeerd naar de aanwezigheid en conserveringstoestand van de aanwezige palynologische resten. Het inventariserend palynologisch onderzoek is uitgevoerd door F. Verbruggen.

De botanische macrorestenstalen werden gezeefd en bekeken door door F. Verbruggen.

Het hout is onderzocht door R. Grabowski teneinde de houtsoort en geschiktheid voor dendrochronologisch onderzoek te bepalen. Voor daterend
dendrochronologisch onderzoek zijn met name de houtsoort en het aantal jaarringen van belang.

Wat betreft de palynologische resten uit het slibrijke pakket, komt laag 6 in aanmerking voor vervolgonderzoek. De lage concentratie en matige conservering van het pollen en de sporen in laag 5 maakt dat deze laag niet geschikt is voor een analyse.

Wat betreft de macrorestenstalen uit de leerlooierskuipen is staal V2 uit kuip spoor 44B het enige staal dat vermoedelijk run bevat. Een macrorestenanalyse is vanwege de lage concentratie zaden niet mogelijk, maar een houtanalyse van de snippers biedt wel de mogelijkheid om de samenstelling van de run te achterhalen. Bovendien kan aan de hand van een analyse van de aanwezige haren naar verwachting bepaald worden welke dierenhuiden tot leer zijn verwerkt.

De houtvondsten werden niet geschikt bevonden voor verder onderzoek en geen van de fragmenten komt in aanmerking voor dendrochronologisch onderzoek.

Alleen het palynologisch onderzoek werd uitgevoerd.

Auteurs: Verbruggen , F.; Grabowski, R.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: VERBRUGGEN F. & GRABOWSKI R. 2022: Voorstel voor selectieadvies Dendermonde-Oude Vest: waarderend onderzoek palynologische resten, botanische macroresten en hout, BIAX Consult, Zaandam, in PYPE et. al. 2024: Laat- en postmiddeleeuwse stadsontwikkeling tussen de Dijkstraat en de Oude Vest. Een archeologische opgraving langs de Oude Vest en de Dijkstraat te Dendermonde (Prov. Oost-Vlaanderen), ABO archeologische rapporten 1606, Gent.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:

Bron: VERBRUGGEN F. 2024: Palynologisch onderzoek van een laat-zestiende- tot zeventiende-eeuws slibrijk pakket te Dendermonde-Oude Vest, BIAXiaal 1639, Zaandam, in PYPE et. al. 2024: Laat- en postmiddeleeuwse stadsontwikkeling tussen de Dijkstraat en de Oude Vest. Een archeologische opgraving langs de Oude Vest en de Dijkstraat te Dendermonde (Prov. Oost-Vlaanderen), ABO archeologische rapporten 1606, Gent.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Natuurwetenschappelijk onderzoek Abdijschool [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1085153 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.