Het pollen is goed geconserveerd en heeft een goede concentratie. In het staal is pollen aangetroffen van verschillende vegetatietypen, waaronder bomen en struiken, onkruiden en graslandplanten. Gezien de context ligt de focus echter op het aantreffen van cultuurgewassen. Een dergelijke, gesloten, context is niet geschikt voor een vegetatiereconstructie. Het aangetroffen pollen zal vooral in de beerput zijn beland als gevolg van menselijk handelen, bijvoorbeeld als onderdeel van afval of uiteraard beer, en zal dus ook geen afspiegeling vormen van het voorkomen van de verschillende vegetatietypen in de omgeving. Interessanter is dan ook het aangetroffen pollen van granen (Cerealia), boekweit (Fagopyrum esculentum-type) en het tuinboon-type (Vicia-type). Analyse van dit staal zal mogelijk nog meer cultuurgewassen opleveren. Analyse van dit staal wordt dan ook geadviseerd.
In het bulkstaal zijn verschillende fruitsoorten aangetroffen tijdens de waardering. Dit betreft resten van vijg (Ficus carica), bosaardbei (Fragaria vesca), kers (Prunus avium/cerasus), pruim (Prunus domestica), gewone braam (Rubus fruticosus) en druif (Vitis vinifera). Vermoedelijk zijn ook enkele resten gevonden van maanzaad of slaapbol (Papaver somniferum). De onkruiden zijn vertegenwoordigd door grote brandnetel (Urtica dioica). Verder zijn onder andere schelpenresten, fragmenten aardewerk en houtskool in het staal aanwezig. Het lijkt er op dat de put is gebruikt om afval in te deponeren.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Waarderend archeobotanisch onderzoek opgraving Witherenstraat 14-16 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1085218 (geraadpleegd op ).