Gebeurtenis

Residu-analyse

fysico-chemische analytische methoden
ID
1085600
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1085600

Beschrijving

Het lithische assemblage van Diepenbeek Molenstraat omvat 20.841 artefacten, waaronder 409 formele werktuigen en pijlbewapeningselementen. In eerste instantie werd er een inschatting gemaakt van de algemene bewaringstoestand van het lithisch materiaal op basis van een tafonomische
analyse van 439 artefacten. Hierbij werd ook geëvalueerd of een artefact in aanmerking kon komen voor een verdere gedetailleerde functionele analyse. De gedetailleerde functionele analyse omvatte de observatie van microscopische gebruikssporen (gebruik, montage, productie en heraanscherping) door middel van een stereomicroscoop Zeiss Discovery V12 (vergroting tot 100×), in combinatie met een Zeiss Macro-Zoom V16 microscoop (tot 180×) en een metallurgische microscoop met opvallend licht (Zeiss AxioImager, vergroting 50-1000x).

De aanwezigheid van residuen, waarbij er bijzondere aandacht werd besteed aan eventuele associatie met montagesporen werden op tien artefacten gedetecteerd. De analyse van residuen op de artefacten werd in eerste instantie gedaan met een stereomicroscoop en een metallurgisch microscoop met opvallend licht. Vervolgens werden de residuen verder geanalyseerd met een JEOL IT300 electronenmicroscoop (SEM) voorzien van energie-dispersieve X-stralen spectroscopie (EDX). Hierbij werd nagegaan wat de exacte elementaire samenstelling van deze residuen is, wat van belang is voor hun interpretatie en het onderscheid met tafonomische residuen.90

De kwantitatieve resultaten van de EDX-analyse werden verder verkend aan de hand van een Principaal Componentenanalyse (PCA), uitgevoerd met XLSTAT-software (Addinsoft Corporation).

Deze methode liet toe om de variatie in elementaire compositie tussen de verschillende residuen te visualiseren, waarbij een onderscheid gemaakt werd tussen functionele en niet-functionele residuen.

Auteurs: Tomasso, Sonja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronnen

Bron: DEVRIENDT I. & DE HERDT T. 2024: Eindverslag opgraving Diepenbeek, Molenstraat, Gent.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Is deel van

Houtskoolonderzoek

Molenstraat 10 (Diepenbeek)

Micromorfologisch onderzoek

Molenstraat 10 (Diepenbeek)

Opgraving Diepenbeek Molenstraat 10

Molenstraat 10 (Diepenbeek)

Pollenonderzoek

Molenstraat 10 (Diepenbeek)

Radiokoolstofdatering

Molenstraat 10 (Diepenbeek)

Zaden- en vruchtenonderzoek

Molenstraat 10 (Diepenbeek)

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Residu-analyse [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1085600 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.