Gebeurtenis

Inventarisatie houtige beplantingen Zwalm

geografische inventarisatie
ID
1088
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1088

Beschrijving

De inventaris ‘Houtige Beplantingen met Erfgoedwaarde’ ontstond in 2006. Meldingen van erfgoedbomen en –struiken werden onderzocht en opgenomen in de inventaris indien ze erfgoedwaarde hadden. Om de methodologie op punt te zetten werd in de periode 2005-2013 één gemeente per provincie volledig geïnventariseerd. Op die manier zijn Zwalm, Herne, Heuvelland, Voeren en Bornem, met uitzondering van de beplantingen in tuinen en parken, gebiedsdekkend geïnventariseerd.

Bij deze geografische inventarisatie kwamen alle typologieën en soorten aan bod, ook representatieve doorsneebeplantingen. Er werd ook aandacht besteed aan de contextwaarde en hoe belangrijk het item is voor het geheel van de landschappelijke structuur. Tijdens uitgebreid veldwerk werden alle items geselecteerd en geëvalueerd.

Auteurs :  Verdurmen, Inge
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Boekelbaan 18 (Zwalm)
In de huisweide die ook als hoogstamboomgaard in gebruik is staat een mooi ontwikkelde moerbei. De boom is voor zijn soort flink uit de kluiten gewassen en heeft een stamomtrek van 251 cm. De zwarte moerbei werd in 1906 geplant als fruitboom. Van de rijpe vruchten kan je siroop, jam, gelei en fruitwijn maken. Door het gewicht zijn er verschillende zware zijtakken ingescheurd en raken ze de grond. Oude moerbeibomen vertonen deze typische liggende groeivorm.


Hooglaan zonder nummer, Vijflindenlaan zonder nummer (Zwalm)
Witgeschilderde bakstenen pijlerkapel tussen twee gekandelaarde lindebomen, vrij recent heropgebouwd.


Vijflindenlaan zonder nummer (Zwalm)
Rechthoekig bakstenen 18de-eeuws gebouwtje onder zadeldak met smeedijzeren kruisje, trap en kasseipad naar kapel, geflankeerd door vijf linden.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Inventarisatie houtige beplantingen Zwalm [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1088 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.