Gebeurtenis

Inventarisatie houtige beplantingen Zwalm

geografische inventarisatie
ID: 1088   URI: https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1088

Beschrijving

De inventaris ‘Houtige Beplantingen met Erfgoedwaarde’ ontstond in 2006. Meldingen van erfgoedbomen en –struiken werden onderzocht en opgenomen in de inventaris indien ze erfgoedwaarde hadden. Om de methodologie op punt te zetten werd in de periode 2005-2013 één gemeente per provincie volledig geïnventariseerd. Op die manier zijn Zwalm, Herne, Heuvelland, Voeren en Bornem, met uitzondering van de beplantingen in tuinen en parken, gebiedsdekkend geïnventariseerd.

Bij deze geografische inventarisatie kwamen alle typologieën en soorten aan bod, ook representatieve doorsneebeplantingen. Er werd ook aandacht besteed aan de contextwaarde en hoe belangrijk het item is voor het geheel van de landschappelijke structuur. Tijdens uitgebreid veldwerk werden alle items geselecteerd en geëvalueerd.

Auteurs :  Verdurmen, Inge
Datum  : 30-01-2020


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Beekmeers 32 (Zwalm)
Bij de hoeve, aan de overkant van de toegangsweg is een moestuin aangelegd op een driehoekig perceel en volledig afgesloten met een scheerhaag. Het is een beukenhaag met al dan niet natuurlijke bijmenging van haagbeuk, es, hulst, haagliguster, eik, vlier en iep. De haag werd potdicht gemaakt om indringing te voorkomen.


Paulatemstraat 36 (Zwalm)
Om zich af te sluiten van de straat is een scheerhaag aanwezig die aan de straatzijde deels bestaat uit wintergroene gewone buxus. Het erf is langs de aanpalende losweg afgesloten met een haagbeukenhaag.


Brouwerijstraat 2 (Zwalm)
Langs de toegangsweg is er een mooi onderhouden afsluitingshaag. Het is een scheerhaag van gewone beuk.