Gebeurtenis

Inventarisatie houtige beplantingen Zwalm

geografische inventarisatie
ID
1088
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1088

Beschrijving

De inventaris ‘Houtige Beplantingen met Erfgoedwaarde’ ontstond in 2006. Meldingen van erfgoedbomen en –struiken werden onderzocht en opgenomen in de inventaris indien ze erfgoedwaarde hadden. Om de methodologie op punt te zetten werd in de periode 2005-2013 één gemeente per provincie volledig geïnventariseerd. Op die manier zijn Zwalm, Herne, Heuvelland, Voeren en Bornem, met uitzondering van de beplantingen in tuinen en parken, gebiedsdekkend geïnventariseerd.

Bij deze geografische inventarisatie kwamen alle typologieën en soorten aan bod, ook representatieve doorsneebeplantingen. Er werd ook aandacht besteed aan de contextwaarde en hoe belangrijk het item is voor het geheel van de landschappelijke structuur. Tijdens uitgebreid veldwerk werden alle items geselecteerd en geëvalueerd.

Auteurs :  Verdurmen, Inge
Datum  :


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Steenstraat 18 (Zwalm)
Langs de losweg die uitkomt op de Steenstraat is er een geschoren afsluitingshaag, in hoofdzaak bestaande uit meidoorn en met al dan niet natuurlijke verrijking van berk, haagbeuk, beuk, hulst en sering.


Dries 4 (Zwalm)
In de Zwalmvallei en zichtbaar vanaf de Dries staat in de hoek van een weide een opgaande zomereik als hoekboom. Bij de inventarisatie had de boom een respectabele stamomtrek van circa 3 meter wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan.


Dries zonder nummer, S.V.D. Veldestraat 27 (Zwalm)
Bij het kruispunt van de Dries met de S.V.D. Veldestraat en in de hoek van een woonkavel staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen. Mogelijks is er ook een relatie met de wegkapel aan de overkant van de weg en is de linde ook een kapelboom.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Inventarisatie houtige beplantingen Zwalm [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1088 (Geraadpleegd op )