Gebeurtenis

Ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed 2012

ad hoc-inventarisatie
ID
1136
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1136

Beschrijving

Onder de gebeurtenis ‘ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed 2012’ vallen elementen of gehelen die niet binnen een thema of geografische inventarisatie vallen. Het zijn eerder “losse” zaken die naar aanleiding van een interne of externe vraag, bijvoorbeeld een beschermingsaanvraag, in 2012 in de inventaris zijn opgenomen.

In deze gebeurtenis wordt ook het houtig erfgoed en de historische tuinen en parken ondergebracht. Deze kunnen via het bijbehorende thema gefilterd worden.

Auteurs: de Haan, Aukje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Erwetegemstraat 68 (Zottegem)
Pastorie met voortuin en grote achtertuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen, vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), met klokkenruitertje, daterend uit de 19de eeuw. Ten zuiden, bakstenen dienstgebouw van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak.


Beernemsteenweg 106 (Wingene)
Voormalig kasteel Wildenburg, toegankelijk via een lange dreef. Ingeplant in een ruime parkomgeving met vijvers, dreven, ommuurde groentetuin en ijskelder. Het oorspronkelijke kasteel van 1860, gebouwd door baron Frederic van der Bruggen werd in 1985 afgebroken. De conciërgewoning met koetshuisvleugel werd in 1985 gerestaureerd en omgebouwd tot een woning. In de gevel van de voormalige paardenstallen staat een toren met naaldspits en windvaan. Voormalig koetshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Verankerde oranjerode bakstenen lijstgevel tegenaan de goot afgewerkt met een bakstenen sierlijstje. Kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter bestaande uit een park, een parkbos, een monumentale, driezijdig ommuurde moestuin en een perceel boomgaard.


Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
De tulpenboom (Liriodendron tulipifera ‘Mediopictum’) in het domein Groenhof is ten oosten van de serpentinevijver aangeplant, en is beeldbepalend in de landschapstuin.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed 2012 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1136 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.