Gebeurtenis

Inventarisatie houtige beplantingen Voeren

inventarisatie
ID
1141
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1141

Beschrijving

De inventaris ‘Houtige Beplantingen met Erfgoedwaarde’ ontstond in 2006. Meldingen van erfgoedbomen en –struiken werden onderzocht en opgenomen in de inventaris indien ze erfgoedwaarde hadden. Om de methodologie op punt te zetten werd in de periode 2005-2013 één gemeente per provincie volledig geïnventariseerd. Op die manier zijn Zwalm, Herne, Heuvelland, Voeren en Bornem, met uitzondering van de beplantingen in tuinen en parken, gebiedsdekkend geïnventariseerd.

Bij deze geografische inventarisatie kwamen alle typologieën en soorten aan bod, ook representatieve doorsneebeplantingen. Er werd ook aandacht besteed aan de contextwaarde en hoe belangrijk het item is voor het geheel van de landschappelijke structuur. Tijdens uitgebreid veldwerk werden alle items geselecteerd en geëvalueerd.

Auteurs :  Verdurmen, Inge
Datum  : 30-01-2020


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Konenbos zonder nummer (Voeren)
Gemengde houtkant staat op een talud tussen twee weilanden. De lange houtkant loopt van het zijpad van Krindaal tot het pad naar de straat Konenbos. Conenbosch is de naam van een oud bos waar zich in de noordoosthoek een boskantgehucht met dezelfde naam bevindt.


Veurs zonder nummer (Voeren)
De opgaande es staat in de berm van een buitenbocht van de weg 'Veurs'. De boom is een mooie en omvangrijk ontwikkelde solitair. De weg verbindt het gehucht Veurs met het Veursbos. Ter hoogte van de boom is er een historisch permanent grasland aanwezig.


Veurs zonder nummer (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een graft tussen twee graslanden ten westen het Veursbos. Op deze helling zijn enkele historisch permanente graslanden aanwezig. De houtkant (en graft) loopt tussen het Veursbos en de weg van het gehucht Veurs naar het Veursbos.