Gebeurtenis

Inventarisatie houtige beplantingen Voeren

inventarisatie
ID
1141
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1141

Beschrijving

De inventaris ‘Houtige Beplantingen met Erfgoedwaarde’ ontstond in 2006. Meldingen van erfgoedbomen en –struiken werden onderzocht en opgenomen in de inventaris indien ze erfgoedwaarde hadden. Om de methodologie op punt te zetten werd in de periode 2005-2013 één gemeente per provincie volledig geïnventariseerd. Op die manier zijn Zwalm, Herne, Heuvelland, Voeren en Bornem, met uitzondering van de beplantingen in tuinen en parken, gebiedsdekkend geïnventariseerd.

Bij deze geografische inventarisatie kwamen alle typologieën en soorten aan bod, ook representatieve doorsneebeplantingen. Er werd ook aandacht besteed aan de contextwaarde en hoe belangrijk het item is voor het geheel van de landschappelijke structuur. Tijdens uitgebreid veldwerk werden alle items geselecteerd en geëvalueerd.

Auteurs :  Verdurmen, Inge
Datum  : 30-01-2020


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Nurop 23 (Voeren)
De geschoren afsluitingshaag van meidoorn en hulst sluit de tuin aan straatzijde af.


Teuven-Dorp 14-16 (Voeren)
De geschoren afsluitinghaag van meidoorn is aangeplant ter afsluiting van een erf.


Nurop 21 (Voeren)
De geschoren afsluitingshaag van eenstijlige meidoorn staat op de perceelsgrens van het erf. Er is een bijmening met tweestijlige meidoorn, veldesdoorn, iep, gewone hazelaar, hulst en gewone es. Opvallend is het dichte plantverband, de struiken staan op ongeveer 10 cm van elkaar geplant.