Gebeurtenis

Inventarisatie Haspengouw van Borgloon tot Vechmaal

geografische inventarisatie, vaststellingen
ID
1144
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1144

Beschrijving

Het landschappelijke geheel “Haspengouw van Borgloon tot Vechmaal” werd (opnieuw) geïnventariseerd naar aanleiding van de vaststelling van dit gebied (voorheen aanduiding ankerplaats). Deze vaststelling gebeurde meestal met als doel om het gebied via een ruimtelijk uitvoeringsplan door te laten vertalen naar een erfgoedlandschap.

Voorafgaand aan de vaststelling werd een inhoudelijk onderzoek en terreinwerk uitgevoerd en werd de actuele toestand geregistreerd aan de hand van foto’s. Op basis hiervan werd de tekstfiche en de afbakening van het gebied geactualiseerd. Daarnaast kunnen er tijdens deze gebeurtenis ook nieuwe erfgoedobjecten (landschappelijk, bouwkundig, archeologisch) zijn toegevoegd aan de inventaris, of bestaande fiches geactualiseerd.

Bij de inventarisatie werd uitgegaan van de afbakening van het landschappelijke geheel. Er werd echter vaak ruimer gekeken dan deze strikte afbakening waardoor er ook objecten kunnen zijn opgenomen die buiten deze afbakening liggen.

 

Auteurs: de Haan, Aukje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Heks (Heers)
Vanaf het kasteel van Heks is er naar het glooiende landschap in het zuidoosten een zichtas gecreëerd door de aanleg van een dubbele bomenrij. De bomen zijn lindes die gekandelaard zijn om het zicht te vrijwaren. De as eindigt in een klein bosje bovenop de "Kruisberg".


Heurnestraat (Heers)
De afsluitingshagen van meidoorn begeleiden dit deel van de Heurnestraat en bakenen de weilanden en hoogstamboomgaarden af. Eén van de hagen vormt een perceelsafgrenzing. De meidoornhagen vormen hier een sterk ensemble met de hoeve, het parkje en de boomgaard. Meidoorn is een typische soort die in deze streek zeer veel wordt toegepast in afsluitingshagen.


Kasteelweg (Tongeren)
Afsluitingshagen gelegen langs de Kasteelstraat en langs de toegangsweg naar het kasteel van Widooie. De afsluitingshagen grenzen de weilanden en akkers langs deze wegen af. Meidoorn is een typische soort die in deze streek zeer veel wordt toegepast in afsluitingshagen.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Hekslaan 65 (Heers)
Taxus en beeldbepalende paardekastanje uit vermoedelijk dezelfde tijd als het gebouw van 1877.


Romeinse Kassei (Borgloon)
Boomgaard met notelaars. Deze boomgaard dateert uit de tweede helft van de 20ste eeuw en is bijzonder gaaf en compleet. Matig oude bomen, maar nog volledig plantverband, geen ontbrekende bomen. Omgeven door een meidoornhaag en toegang via ijzeren toegangshek.


Groot-Loon (Borgloon)
Grootloon vormde in de middeleeuwen een enclave binnen het Graafschap Loon. Dit landschapsrelict bestaat uit perceelsgrenzen en (holle) wegen die de grens van deze middeleeuwse enclave markeert en landschappelijk leesbaar houdt.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Inventarisatie Haspengouw van Borgloon tot Vechmaal [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1144 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.