Gebeurtenis

Inventarisatie Haspengouw van Borgloon tot Vechmaal

geografische inventarisatie, vaststellingen
ID
1144
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1144

Beschrijving

Het landschappelijke geheel “Haspengouw van Borgloon tot Vechmaal” werd (opnieuw) geïnventariseerd naar aanleiding van de vaststelling van dit gebied (voorheen aanduiding ankerplaats). Deze vaststelling gebeurde meestal met als doel om het gebied via een ruimtelijk uitvoeringsplan door te laten vertalen naar een erfgoedlandschap.

Voorafgaand aan de vaststelling werd een inhoudelijk onderzoek en terreinwerk uitgevoerd en werd de actuele toestand geregistreerd aan de hand van foto’s. Op basis hiervan werd de tekstfiche en de afbakening van het gebied geactualiseerd. Daarnaast kunnen er tijdens deze gebeurtenis ook nieuwe erfgoedobjecten (landschappelijk, bouwkundig, archeologisch) zijn toegevoegd aan de inventaris, of bestaande fiches geactualiseerd.

Bij de inventarisatie werd uitgegaan van de afbakening van het landschappelijke geheel. Er werd echter vaak ruimer gekeken dan deze strikte afbakening waardoor er ook objecten kunnen zijn opgenomen die buiten deze afbakening liggen.

 

Bron     : -
Auteurs :  De Haan, Aukje
Datum  : 31-01-2020


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

St.-Truidersteenweg (Borgloon)
Aaneenschakeling van enkele boomgaarden gelegen langs de Sint-Truidersteenweg nabij Borgloon. Deze beeldbepalende boomgaard wordt omgeven door meidoornhagen en heeft verschillende toegangshekken.


Heurnestraat 85 (Heers)
Bij een woning, gelegen naast de Sint-Pieterskapel te Sint-Pieters-Heurne, staat een afsluitingshaag van beuk. Deze haag maakte deel uit van de erfafsluiting van een dorpswoning of kleine hoeve die op deze plaats stond, thans vervangen door een woning. Er staan enkele dikke stammen in deze haag wat een hoge ouderdom doet vermoeden.


Alfonsstraat 60 (Borgloon)
De tuin van de dorpswoning tegenover de kerk in Bommershoven wordt van de straatkant afgesloten door een geschoren haag van bruine beuk. De haag dateert wellicht van rond de bouw van de woning in het laatste kwart van de 19de eeuw. Voorheen was er ook een haag aanwezig, waarschijnlijk een meidoornhaag rond de hoogstamboomgaard.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

St.-Truidersteenweg (Borgloon)
Aaneenschakeling van enkele boomgaarden gelegen langs de Sint-Truidersteenweg nabij Borgloon. Deze beeldbepalende boomgaard wordt omgeven door meidoornhagen en heeft verschillende toegangshekken.


Heurnestraat 85 (Heers)
Afsluitingshaag van beuk gelegen bij een woning naast de Sint-Pieterskapel te Sint-Pieters-Heurne. Deze haag maakte deel uit van de erfafsluiting van een dorpswoning of kleine hoeve die op deze plaats stond, thans vervangen door een woning. Er staan enkele dikke stammen in deze haag wat een hoge ouderdom doet vermoeden.


Alfonsstraat 60 (Borgloon)
Geschoren afsluitingshaag van bruine beuk die de tuin van de dorpswoning tegenover de kerk in Bommershoven afbakent. De haag dateert wellicht van rond de bouw van de woning in het laatste kwart van de 19de eeuw.