Gebeurtenis

Aanvulling oorlogserfgoed 2015-2020

beschermingen, thematische inventarisatie
ID: 1171   URI: https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1171

Beschrijving

Deze gebeurtenis wordt toegekend aan relicten die in verband staan met de Eerste en Tweede Wereldoorlog, en die niet behoren tot de grote stellingen zoals de Hollandstellung, de Stellung Antwerpen, de Antwerpen-Turnhoutstellung, enz. Deze grote stellingen worden stelselmatig geïnventariseerd en krijgen een eigen gebeurtenis.

Het kan gaan om bunkers, noodwoningen, militaire en burgerlijke infrastructuur, gedenktekens, etc. die opgericht zijn tijdens of heel sterk gelieerd zijn aan de Eerste of Tweede Wereldoorlog. Doorgaans betreft het relicten die nog opduiken na eerdere thematische inventarisaties (bv. niet gekende bunkers in de Westhoek) of relicten waarvan de burger verwacht dat ze nu meteen in de databank wordt opgenomen.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2015


Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Zwarteleenstraat (Ieper)
Deze bescherming betreft de mijnkrater Caterpillar uit de Eerste Wereldoorlog.


Oosthoekstraat 1 (Heuvelland)
Deze bescherming betreft de mijnkrater uit de Eerste Wereldoorlog genaamd Maedelstede.

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Kapellendries zonder nummer (Melle)
Restanten van een betonnen constructie die tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetter is opgericht bij het vliegveld van Gontrode.


Reningestraat zonder nummer (Ieper)
Britse betonnen mitrailleurspost, opgetrokken in een bosje ten westen van een hoeve, die op militaire kaarten werd aangeduid met 'Wagram Farm'. De mitrailleurspost was vermoedelijk opgetrokken ter verdediging van een spoorlijn die langs de zuidelijke rand van dit bosje richting het kanaal Ieper-IJzer en de frontlijn.


Astene (Deinze), Baaigem, Gavere, Semmerzake, Vurste (Gavere), Gontrode, Melle (Melle), Bottelare, Lemberge, Melsen, Munte, Schelderode (Merelbeke), Eke, Nazareth (Nazareth), Gijzenzele, Landskouter, Moortsele, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele), Wetteren (Wetteren)
Belgische verdedigingslinie met bunkers, tussen 1934 en 1938 aangelegd op een achttal kilometer ten zuiden van Gent, meer bepaald tussen Astene (Deinze) en Kwatrecht (Wetteren).