Gebeurtenis

Ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed 2018

ad hoc-inventarisatie
ID
1261
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1261

Beschrijving

Onder de gebeurtenis ‘ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed 2018’ vallen elementen of gehelen die niet binnen een thema of geografische inventarisatie vallen. Het zijn eerder “losse” zaken die naar aanleiding van een interne of externe vraag, bijvoorbeeld een beschermingsaanvraag, in 2018 in de inventaris zijn opgenomen.

In deze gebeurtenis wordt ook het houtig erfgoed en de historische tuinen en parken ondergebracht. Deze kunnen via het bijbehorende thema gefilterd worden.

Bron     : -
Auteurs :  De Haan, Aukje
Datum  : 04-02-2020


Relaties

Is deel van

Ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Prelaatsdreef (Gent)
De Prelaatsdreef wordt op historische kaarten vermeld vanaf de Atlas der Buurtwegen (1841), als toegangsdreef tot het kasteel van Zwijnaarde. De Prelaatsdreef is een dubbele dreef in driehoeksverband, met langs weerszijden een langsgracht.


Oude Weyerstraat zonder nummer (Peer)
Oude haag van mispel en haagbeuk, met sporen van vlechtwerk, op de perceelsrand van het erf bij een langgestrekte vakwerkhoeve.


Alfonslaan zonder nummer (Geraardsbergen)
In de hoek van een perceel, bij een kerkwegel langs het Hof ter Linden, staat een stevig uit de kluiten gewassen opgaande zomereik. Bij het inventariseren (2018) werd een stamomtrek van 402 cm gemeten en een uitzonderlijk hoge takvrije stam gemeten van 10 meter. Het gebeurde wel meer dat hoekbomen aangeplant werden bij voetwegen. Zodoende voorkwam men dat de bocht zou worden afgesneden en dat het pad gebruikt zou worden met voertuigen en het voetpad hierbij zou verbreden. Het is moeilijk te zeggen hoe oud de zomereik is, vermoedelijk werd de boom aangeplant in de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart van ca. 1777 zijn er bomenrijen langs de straat ingetekend, het kan zijn dat de eik nog een restant is uit die periode.