Gebeurtenis

Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Wijgmaal

inventarisatie
ID
1262
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1262

Beschrijving

In 2016 maakte Edith Willekens in het kader van haar masterproef aan de universiteit Leuven een inventaris op van het bouwkundig erfgoed in Wijgmaal. De nadruk van dit project lag op het belang van de stijfselfabriek Remy voor de stedenbouwkundige en architecturale geschiedenis van Wijgmaal.

De stad Leuven nam deze inventaris als basis voor de systematische herinventarisatie van het bouwkundig erfgoed van deelgemeente Wijgmaal.  In samenwerking met het agentschap Onroerend Erfgoed werd de selectie uit de masterproef van Willekens ter plaatse nagekeken en gefiatteerd voor opname in de inventaris bouwkundig erfgoed. De bestaande inventaris werd met een vijftigtal fiches uitgebreid. De teksten van Edith Willekens werden aangevuld en herwerkt door Liedewij Elsen, en door het agentschap Onroerend Erfgoed ingevoerd op de inventariswebsite.

  • WILLEKENS E. 2016: The immovable heritage master plan as a new tool for integrated heritage conservation in Flanders. Case study: Wijgmaal, onuitgegeven verhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit ingenieurswetenschappen.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Arbeiderswoningen Remy

Wijgmaalbroek 94-100 (Leuven)
Dit geheel van vier vergelijkbare arbeiderswoningen werd volgens onderzoek van E. Willekens gebouwd tussen 1865-1870/1879 in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de arbeiders werkzaam in de fabriek. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen voor de werknemers van de fabriek. Deze rij arbeiderswoningen behoort tot de eerste realisaties van de intensieve bouwpolitiek van de Remyfabriek. Hoewel de woningen behoren tot de oudste gebouwen verbonden aan de geschiedenis van Remy, wordt het ensemble gekenmerkt door een vrij gave bewaring.


Bediendewoning Remy

Acht-Meistraat 33 (Leuven)
Deze vrijstaande burgerwoning werd kadastraal geregistreerd in 1914 en wordt gekenmerkt door een eclectisch vormgegeven voorgevel. De woning heeft een voortuin van de straat gescheiden door een laag bakstenen muurtje. Ze werd opgetrokken in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de huisvesting van de bedienden. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek.


Bediendewoning Remy

Acht-Meistraat 39 (Leuven)
Deze bediendewoning werd kadastraal geregistreerd in 1913 en wordt gekenmerkt door een sobere eclectische vormgeving. Deze woning werd opgetrokken in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de huisvesting van de bedienden.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Wijgmaal [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1262 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.