Gebeurtenis

Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Wijgmaal

inventarisatie
ID
1262
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1262

Beschrijving

In 2016 maakte Edith Willekens in het kader van haar masterproef aan de universiteit Leuven een inventaris op van het bouwkundig erfgoed in Wijgmaal. De nadruk van dit project lag op het belang van de stijfselfabriek Remy voor de stedenbouwkundige en architecturale geschiedenis van Wijgmaal.

De stad Leuven nam deze inventaris als basis voor de systematische herinventarisatie van het bouwkundig erfgoed van deelgemeente Wijgmaal.  In samenwerking met het agentschap Onroerend Erfgoed werd de selectie uit de masterproef van Willekens ter plaatse nagekeken en gefiatteerd voor opname in de inventaris bouwkundig erfgoed. De bestaande inventaris werd met een vijftigtal fiches uitgebreid. De teksten van Edith Willekens werden aangevuld en herwerkt door Liedewij Elsen, en door het agentschap Onroerend Erfgoed ingevoerd op de inventariswebsite.

  • WILLEKENS E. 2016: The immovable heritage master plan as a new tool for integrated heritage conservation in Flanders. Case study: Wijgmaal, onuitgegeven verhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit ingenieurswetenschappen.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Acht-Meistraat 35-37 (Leuven)
Dit geheel van twee gespiegelde woningen werd kadastraal geregistreerd in 1914. Deze woningen werden opgetrokken in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de huisvesting van de bedienden.


Casinolaan 14-16 (Leuven)
Het hoekhuis met een winkelpui, aanvankelijk voor een patisseriezaak, werd gerealiseerd naar een ontwerp van de architect Louis Smets, en in opdracht van de heer J. Van Passel, tussen 1943-1946. De wederopbouwplannen dateren van 1942 en werden goedgekeurd door de “aesthetische controle van de Provinciale Commissie voor ’s Lands Wederopbouw”. De woning werd opgetrokken in een uitgesproken modernistische vormentaal. De woning werd volgens onderzoek van E. Willekens heropgebouwd ten gevolge van oorlogsschade.


Sint-Hadrianusstraat (Leuven)
Voor de Sint-Hadrianuskerk, rechts vooraan op het kerkplein, staat een oorlogsmonument in blauwe hardsteen, opgedragen aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Wijgmaal [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1262 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.