Gebeurtenis

Inventarisatie bouwkundig erfgoed Land van Waaslaan en Victor Braeckmanlaan Gent

inventarisatie
ID
1267
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1267

Beschrijving

Vanaf 2018 voorziet de stad Gent elk jaar een budget voor de herinventarisatie van bouwkundig erfgoed in de stad. Elk project wordt uitgevoerd in samenwerking met het agentschap Onroerend Erfgoed. De uitvoering van het onderzoek en de verwerking in inventarisfiches wordt uitbesteed aan een onderzoeksbureau. Bij elk project wil de stad focussen op de architectuur uit de periode 1900-1945.

In 2018 wordt een eerste project opgestart. De as van de Land van Waaslaan en de Victor Braeckmanlaan, een belangrijke invalsweg tot de stad, en gekenmerkt door een concentratie van interessante interbellumarchitectuur, wordt geherinventariseerd. Een team erfgoedonderzoekers van de dienst monumentenzorg van de Stad Gent en het agentschap Onroerend Erfgoed voert in de lente het veldwerk uit. Samen komen ze tot een selectie van een 50-tal panden. De opdracht om deze panden verder te onderzoeken en te verwerken tot inventarisfiches in de inventariswebsite van het agentschap Onroerend Erfgoed, wordt toegewezen aan Carlo De Caluwe en Karolien Janssens van onderzoeksbureau Archivalia. In januari 2019 zijn de fiches beschikbaar op de inventariswebsite.

Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Land van Waaslaan 76-78, 78A (Gent)
Deze burgerwoning in beaux-artsstijl werd in 1927 ontworpen in opdracht van Gustaaf Van Hecke die een bedrijf voor de productie van waterdicht papier voor de export bezat. Achter de woning werd in functie van dit bedrijf een overdekte binnenplaats en magazijn ingeplant, bereikbaar via de ruime inrijpoort. De woning valt op in de straat doordat ze met haar lagere bouwhoogte en haar half open bebouwing de gesloten gevelrij die zo kenmerkend is voor de straat doorbreekt.


Land van Waaslaan 81 (Gent)
Deze burgerwoning werd in 1963 in expo ’58-stijl door architectenbureau Aimé M. Vilain ontworpen. De ontwerpen die Vilain in de Land Van Waaslaan gerealiseerd heeft, behoren door hun typische modernistische vormentaal tot de meest vooruitstrevende architectuur in de straat, waarvan de bebouwing voornamelijk uit ontwerpen in decoratieve of sobere art deco of historiserende bouwstijlen bestaat.


Land van Waaslaan 128 (Gent)
De bouwaanvraag voor deze dokterswoning in neorococostijl werd in 1925 ingediend door dokter Romain Claus, wonende in Oostakker. De burgerwoning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven een kelder en onder een pannen zadeldak.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Inventarisatie bouwkundig erfgoed Land van Waaslaan en Victor Braeckmanlaan Gent [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1267 (Geraadpleegd op )

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.