Gebeurtenis

Thematische bescherming etagebomen

thematische inventarisatie, beschermingen
ID
1276
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1276

Beschrijving

Onder deze gebeurtenis vallen bomen die binnen de thematische inventarisatie van etagebomen werden geïnventariseerd. Dit kaderde binnen een thematisch beschermingspakket waarbij een vijftal etagebomen als monument werden beschermd.

De inventarisatie van de etagebomen gebeurde naar aanleiding van de opname van het thematisch beschermingspakket op de beschermingskalenders van 2018 en 2019. De criterianota 'Etagebomen in Vlaanderen' van Koen Himpe (2019) beschrijft op basis van literatuur- en ander bronnenonderzoek de historische analyse van de etagebomen. De criterianota geeft een overzicht van de gekende etagebomen waarbij de erfgoedwaarden en de selectiecriteria van de etagebomen werd afgewogen. Dit resulteerde in een lijst in functie van bescherming. Hierbij werden enkele bomen bijkomend opgenomen in de inventaris.  

 

Auteurs: Vanmaele, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Oostdonkstraat 5 (Gent)
Deze bescherming betreft de etagelinde bij de Grote Hofstede.


Hillemolenstraat 6 (Hooglede)
Deze bescherming als betreft de etagelinde op het voormalig hoeve-erf, met inbegrip van een relict van de vroegere erfafsluiting bestaande uit een fragment van de vroegere gemengde afsluitingshaag en een op stam gezette hulst op de hoek van het perceel.


Amersveldestraat 160 (Hooglede)
Deze bescherming betreft een etagelinde op voormalig molenerf met inbegrip van een waterput met ijzeren handpomp.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Thematische bescherming etagebomen [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1276 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.