Burgemeester Marresbaan zonder nummer, zonder nummer (Riemst)
Langs het hier afgebakende deel van de Gewestweg N78, ook de Burgemeester Marresbaan genoemd, resteren 23 opgaande platanen. Het weggedeelte is 660 meter lang en de sterk uitgedunde lijnaanplantingen hebben nog 13 bomen in het oostelijke deel en 10 bomen in het westelijk deel. De bomen hebben enorme stamomtrekken, de dikste heeft een stamomtrek van 439 cm en heeft een totale hoogte van 37,5 meter en een kruindoormeter van 29 meter.
Beukeboomstraat 48 (Lummen)
Kapel gelegen op de Willekensberg, gebouwd in 1640-1641 en uitgebreid in 1742 en 1744. Witgekalkt bakstenen gebouw met verwerking van mergelsteen, voorzien van een kluizenaarskamer. De kapel is omringd door een historisch een bosparkje, met onder andere een bruine beuk, centraal op een terp ingeplant.
Boortmeerbeek, Hever (Boortmeerbeek), Tildonk, Wespelaar (Haacht), Herent (Herent), Buken, Kampenhout (Kampenhout), Leuven, Wilsele (Leuven), Mechelen, Muizen (Mechelen), Hofstade (Zemst)
Het kanaal Leuven-Dijle verbindt het Brabantse hinterland met het Scheldebekken. Het kanaal werd aangelegd in 1752 en kende enkele aanpassingen in de jaren erna om ze bevaarbaar te houden. Ze heeft een totale lengte van 30 kilometer, het tracé werd in de loop van de tijd niet aangepast. Ook de vijf sluizen dateren allen uit deze aanlegperiode: Tildonk, Kampenhout, Boortmeerbeek, Battel en Zennegat. Langs weerzijden liggen op de meeste plaatsen dijken om het water op het juiste niveau te houden. Jaagpaden, nu veelal behouden als fietspad liggen langs het volledige traject. In Leuven komt het kanaal in de stad in de Kanaalkom.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Inventarisatie punt- en lijnrelicten landschapsatlas [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1284 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.