Gebeurtenis

Inventarisatie kasseiwegen Vlaams-Brabant

thematische inventarisatie
ID
1288
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1288

Beschrijving

Naar aanleiding van een aantal ad hoc beschermingsaanvragen voor kasseiwegen in Vlaams-Brabant in 2018 en 2019 was er nood aan een ruimer kader voor het waarderen van kasseiwegen als erfgoedelement. Er werd een inventarisatieproject opgestart om een beter zicht te krijgen op de zeldzaamheid van nog intacte kasseiwegen in Vlaams-Brabant. Veel van deze kasseiwegen worden bedreigd door infrastructuurwerken in functie van een betere toegankelijkheid, rioleringswerken etc. Vaak worden het oorspronkelijk wegprofiel gewijzigd, de boordstenen verwijderd of de kasseiweg vervangen door een asfaltlaag. Bijzondere aandacht ging uit naar kasseiwegen aangelegd in streekeigen materiaal zoals Tiense kwartsiet en/of Gobertange.

In een eerste fase ligt de focus op de gemeenten Hoegaarden, Boutersem, Linter, Geetbets, Tienen, Landen en Zoutleeuw. De erfgoedwaarden en selectiecriteria voor de inventarisatie van kasseiwegen werden verfijnd en op basis hiervan werd een aantal kasseiwegen opgenomen in de inventaris. Deze selectie vormt de basis ter voorbereiding van een thematische bescherming van een pakket kasseiwegen in Vlaams-Brabant.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Neervelpsestraat 46-48, 46A-C, 48A (Bierbeek)
Gesloten hoeve door verschillende inscripties gedateerd in de tweede helft van de 18de eeuw en toegankelijk vanop de Neervelpstraat via een lange gekasseide oprit in Tiense kwartsiet.


Hauthem zonder nummer (Hoegaarden)
Fraai natuurstenen gebouwtje in laatgotische stijl, met een langwerpige beuk, uitlopend op een driezijdige sluiting, uit de 16de, 17de, 18de eeuw. Twee winterlindes markeren de ingang tot de kapel.


Jan van Heelustraat zonder nummer, zonder nummer, Koepoortstraat zonder nummer (Zoutleeuw)
De Koepoortstraat in Zoutleeuw is een landelijke, gedeeltelijk met (meidoorn)hagen en bomenrijen omzoomde weg door de vallei van de Kleine Gete. Deze historische weg is bijna volledig verhard met kasseien in Tiense kwartsiet, een streekeigen materiaal.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Inventarisatie kasseiwegen Vlaams-Brabant [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1288 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.