Gebeurtenis

Inventarisatie bouwkundig erfgoed Aannemersstraat, Bouwmeestersstraat, Klinkkouterstraat, Scheldestraat en Wolterslaan Gent

inventarisatie
ID
1293
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1293

Beschrijving

Vanaf 2018 voorziet de stad Gent elk jaar een budget voor de herinventarisatie van bouwkundig erfgoed in de stad. Elk project wordt uitgevoerd in samenwerking met het agentschap Onroerend Erfgoed. De uitvoering van het onderzoek en de verwerking in inventarisfiches wordt uitbesteed aan een onderzoeksbureau. Bij elk project wil de stad focussen op architectuur uit de periode 1900-1945.

In 2019-2020 wordt de herinventarisatie van een reeks straten in Sint-Amandsberg opgestart: de Aannemersstraat, de Bouwmeestersstraat, de Klinkkouterstraat, de Scheldestraat en de Wolterslaan. Het bouwkundig erfgoed in deze straten bestaat voornamelijk uit vrij bescheiden burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gekenmerkt door lijstgevels met neoclassicistische, witgepleisterde parementen of met een meer kleurrijke bakstenen uitvoering.

Het veldwerk en de selectie werden uitgevoerd door een team erfgoedonderzoekers van de dienst monumentenzorg van de Stad Gent en het agentschap Onroerend Erfgoed. Op basis van dit veldwerk werden een 120-tal panden geselecteerd voor opname in de inventaris. Het onderzoek werd toegewezen aan Carlo De Caluwe en Karolien Janssens van onderzoeksbureau Archivaria. In 2019 werken zij aan het onderzoek; de publicatie van het materiaal is voorzien in 2020.

 

Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Aannemersstraat 169-171 (Gent)
Deze burgerhuizen met art-nouveau-inslag werden in 1908 ontworpen in opdracht van Ch. Massez-Van de Woestijne. Het ensemble bestaat uit twee identieke, volgens repeterend schema gekoppelde rijwoningen, die elk twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen tellen, onder een asymmetrisch pannen zadeldak.


Aannemersstraat 74 (Gent)
Dit burgerhuis, dat zowel met haar gevelindeling, als materiaalgebruik onder invloed van de art nouveau loskomt van de neoklassieke, strakke standaardindeling werd in 1909 gebouwd door Camiel Focquet-Fassart. De rijwoning met een parement van geglazuurde baksteen telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak.


Aannemersstraat 72 (Gent)
Dit burgerhuis in art-nouveaustijl werd in 1909 ontworpen door bouwkundige Eduard Rigelle. Opdrachtgever was Camiel Focquet-Fassart. De rijwoning met een parement van geglazuurde baksteen telt drie bouwlagen boven een souterrain, onder een pannen zadeldak.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Inventarisatie bouwkundig erfgoed Aannemersstraat, Bouwmeestersstraat, Klinkkouterstraat, Scheldestraat en Wolterslaan Gent [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1293 (Geraadpleegd op )