Gebeurtenis

Archeologische evaluatie Pastoor Huveneersheuvel

archeobotanisch onderzoek, palynologisch onderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, metaaldetectie, systematische veldkartering, waarderend archeologisch booronderzoek, landschappelijk booronderzoek, bureauonderzoek, geofysisch onderzoek
ID
210096
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/210096

Beschrijving

Archeologische evaluatie van de Pastoor Huveneersheuvel in het kader van een studieopdracht van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Het doel van de studie is na te gaan of het gebied een archeologische bescherming waardig is.

Het geofysisch onderzoek bestond uit twee luiken, namelijk een landschappelijke insteek met behulp van Elektromagnetische metingen en een waarderend, archeologisch luik. Het landschappelijke luik werd parallel met het landschappelijk booronderzoek uitgevoerd. Het waarderend booronderzoek verliep parallel met het geofysisch onderzoek en speelt in op de resultaten die tijdens de uitvoering ervan worden bekomen. Het aantal boringen, de diepte en hun locatie is in functie van de resultaten bepaald. Er werden in totaal 43 boringen gezet.

Geschikte terreinen werden gekarteerd. Dit bleek slechts over een zeer beperkt gedeelte van het gebied te gaan in functie van de betredingstoestemmingen en het grondgebruik. De kartering werd uitgevoerd aan de hand van parallelle raaien met een maximale tussenafstand van 5m. De oppervlakte van de systematisch gekarteerde akkers bedroeg ca. 5ha.

Meer nog dan de archeologische vraagstelling werd het proefsleuvenonderzoek bepaald door praktische en juridische randvoorwaarden. Zo is de kern van het onderzoeksgebied, het Nethof en de kerkheuvel, gedeeltelijk bebouwd en ingenomen door tuinen. Dit gold ook voor de locatie van de andere belangrijke historische hoven. Gravend onderzoek kon hier dus niet gebeuren. Daarnaast kon geen toestemming verkregen worden van een aantal eigenaren. Daarom diende dit onderzoeksluik zich te beperken tot de locatie van de voormalige kerk. Er werden 3 sleuven aangelegd.

Na afronding van het proefsleuvenonderzoek werd beslist om voor dit luik vooral in te zetten op het landschappelijke verhaal. Het proefsleuvenonderzoek had geen contexten opgeleverd die een belangrijke meerwaarde zouden opleveren of betrouwbaar genoeg waren. Het landschappelijk booronderzoek had aangetoond dat er op diverse plaatsen veen bewaard was, wat een belangrijke paleoecologische bron is voor het gebied. Er werd dan ook geopteerd om het dateringsonderzoek en de paleoecologische analyses uit te voeren op een bemonsterd veenstaal.

Auteurs: Lommelen, Lies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: RYSSAERT C., PAULUSSEN R., ORBONS J., ARCKENS M., VERBRUGGEN F. & VAN GENECHTEN B. 2016: Een archeologische evaluatie en waardering van Bornem-Hingene, Pastoor Huveneersheuvel (Bornem, provincie Antwerpen), 2016/042, Deinze.
Type: literatuur
Datum:
Toelichting: C.K.:Ryssaert:2016aa

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische evaluatie Pastoor Huveneersheuvel [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/210096 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.