Gebeurtenis

Opgraving site Monnikswijer

archeologische veldkartering, archeologische opgravingen
ID
215288
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/215288

Beschrijving

Aan de noordnoordoostoever van het ven Monnikswijer, op het militair domein van HouthalenHelchteren (provincie Limburg, België), werden in februari 2015 lithische artefacten aangetroffen tijdens een veldprospectie door dhr. Jacques Carolus. Deze bevonden zich op een terrein van ca. 0,3 ha dat in opdracht van het agentschap voor Natuur en Bos (ANB) werd geplagd in functie van heideherstel. Onder de vondsten bevonden zich 9 stukken in ftaniet, ingezameld op een oppervlakte van nauwelijks enkele vierkante meters. Een terreinbezoek op 24 april 2015 leverde opnieuw talrijke oppervlaktevondsten op, en wees er tevens op dat de plagwerken winderosie van de vindplaats hadden geïnitieerd. In het licht van deze bedreiging onderzocht het agentschap Onroerend Erfgoed de vindplaats in juni 2015 als toevalsvondst, maar in samenspraak met ANB met een reguliere
opgravingsvergunning. Er werden twee artefactconcentraties rijk aan vondsten in ftaniet opgegraven, de rest van de geplagde oppervlakte werd door middel van veldkartering in kaart gebracht.

 

Auteurs: Van Gils, Marijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: VAN GILS M., NOENS G. & VAN BAELEN A. 2017: Een ftanietrijke mesolithische vindplaats te Meeuwen Monnikswijer. Onderzoeksrapport van een archeologische toevalsvondst, Onderzoeksrapporten 67, Brussel.
Type: literatuur
Datum:
Toelichting: C.K.:VanGils:2017aa

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving site Monnikswijer [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/215288 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.