Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Hemelingenstraat 36-38

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
215399
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/215399

Beschrijving

De initiatiefnemer plant op een 825 m2 groot gebied langs de Hemelingenstraat 36-38 in Tongeren (prov. Limburg) de bouw van een appartementsblok met bijhorende gemeenschappelijke tuin en ondergrondse parkeerplaats. Voor dit project is een stedenbouwkundige vergunning vereist. De geplande bodemingrepen met bijhorende vertegenwoordigen een significante verstoring van het verwachte bodemarchief. Om de concrete impact van deze ingrepen te kunnen evalueren was een gedetailleerd inzicht in de bodemopbouw en de positie van een eventueel archeologisch bodemarchief hierin noodzakelijk. Na het bureauonderzoek werd dan ook een vervolgonderzoek in de vorm van een proefputtenonderzoek uitgevoerd, waarbij er nergens dieper werd gegraven dan de beoogde verstoringsdiepte (tot 3,50 m onder het huidige maaiveld). Op de westelijke terreinzijde, waar de bodem minder verstoord was, werden 4 proefputten aangelegd waarbij een totaal van 28 m² opgegraven werd of ca. 3,4 % van de totale oppervlakte.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Bronnen

Bron: REYGEL P. 2017: ARON rapport 439 – prospectie met ingreep in de bodem met het oog op wetenschappelijke vraagstelling, Tongeren, Hemelingenstraat. Bouw van een appartementsblok, Tongeren.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Wordt opgevolgd door

Opgraving Hemelingenstraat 36-38

Hemelingenstraat 36-38 (Tongeren)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Hemelingenstraat 36-38 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/215399 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.