Gebeurtenis

Archeologische opgravingen Tongeren

archeologische opgravingen
ID
216327
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/216327

Beschrijving

In het kader van de restauratie van de Sint-Stefanuskerk te ’s Herenelderen (Tongeren) worden delen van de vloer vervangen evenals een nieuwe verwarmingsinstallatie geplaatst (vloerconvectoren). Aangezien deze kerk geregistreerd is als bouwkundig erfgoed (Parochiekerk Sint-Stefanus, ID: 37462) binnen de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed, drong archeologisch onderzoek zich op.
Eerder werden reeds bijzondere voorwaarden verschaft voor dit onderzoek door (toenmalig) Ruimte en Erfgoed. Vanwege de wijziging van het Onroerenderfgoedbesluit sinds 1 januari 2016, is het momenteel niet meer mogelijk om een vergunning aan te vragen voor de archeologische opgraving van de site. Daarom werd in overleg met Onroerend Erfgoed beslist een aanvraag te doen voor onderzoek met het oog op wetenschappelijke vraagstelling. Alvorens deze aanvraag werd gedaan, moest eerst een vooronderzoek uitgevoerd worden om een aanpak voor de opgraving te kunnen opstellen en een onderzoeksstrategie te kunnen bepalen. Deze vond plaats in de vorm van een bureaustudie. Op basis van de bureaustudie werd een onderzoeksstrategie bepaald voor de uitvoering van de opgraving, zoals voorgeschreven in de CGP.


De opgraving werd uitgevoerd tussen juli en augustus 2016. Hierbij werden initieel de nog aanwezige vloerbedden handmatig opgegraven. Al snel bleek dat er twee van dergelijke stabilisélagen bewaard waren. Onder deze pakketten werd vervolgens een eerste vlak (VL1) aangelegd en geregistreerd. Hierna werd handmatig verdiept tot op een diepte van meer dan 40 cm (ca. 45 cm) onder het vloerniveau om eventuele schade aan het bodemarchief tijdens de werken te compenseren. Ook dit vlak werd met truweel opgeschoond en geregistreerd. In een tweede fase werden op vier plaatsen convectorputten (P1-4) aangelegd. Deze werden stratigrafisch opgegraven en geregistreerd. De dieper gelegen vlakken werden geregistreerd in correlatie met het initiële vlak. In alle putten werden de profielen van de langwerpige zijdes geregistreerd. Waar aanwezig werd het vondstmateriaal ook hier per spoor/laag ingezameld. Net onder de huidige vloer werden nog resten van een oudere vloer in arduinen tegels (S23) met een stabilisélaag (S24) eronder aangetroffen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Bronnen

Bron: Hoebreckx M & De Langhe H. 2017: Eindverslag van de opgraving in de Sint-Stefanuskerk te 's Herenelderen (Tongeren), Aron-Rapport 347. https://id.erfgoed.net/archeologie/eindverslagen/14
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgravingen Tongeren [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/216327 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.