In opdracht van BESIX infra nv heeft het Vlaams Erfgoed Centrum bvba van 12 tot en met 23 februari 2018 een archeologische opgraving uitgevoerd voor het plangebied ter hoogte van de parking aan de Eikenstraat in Reet, gemeente Rumst. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de aanleg van een bufferbekken in het kader van de vernieuwing van het rioleringsstelsel in de dorpskern. De vlakdekkende opgraving volgt op een eerder uitgevoerd bureauonderzoek en een nota bestaande uit een proefsleuvenonderzoek. Het onderzoeksgebied bevindt zich op 150 meter ten noorden van de heilige Maria Magdalenakerk. Het wordt begrensd door Eikenstraat huisnummer 33 in het noorden, de hal van Hubo in het westen, de Eikenstraat in het oosten en de oprit van MDS Parts nv in het zuiden.
De archeologische prospectie met ingreep in de bodem is uitgevoerd door Vlaams Erfgoed Centrum op 11 januari 2018. In totaal werden drie sleuven en twee extra kijkvensters aangelegd met een gezamenlijke oppervlakte van 337 m², waarin in totaal 54 spoornummers werden uitgedeeld. Naast natuurlijke verkleuringen en recente ingravingen werden verschillende greppels, paalsporen, kuilen en een waterput aangetroffen. De sporen waren duidelijk zichtbaar in het vlak en leverde materiaal uit de volle en late middeleeuwen op.
Een archeologische opgraving bleek noodzakelijk. Het projectgebied heeft een totale oppervlakte van 1,770 m². Op basis van de gegevens uit het archeologische vooronderzoek werd het volledige gebied geselecteerd voor vlakdekkend onderzoek. Het bufferbekken heeft een oppervlakte van ca. 1200 m² en meet 33,6 bij 35,6 m. Gerekend kan worden op een extra meter aan weerszijden van de contouren voor het uitgraven van dit bufferbekken. Deze wordt aangelegd op ca. 1,80 m onder het maaiveld. Tijdens het onderzoek is één werkput aangelegd met een totale oppervlakte van 1,213m². Gezien de grond moest afgevoerd worden, was het mogelijk om in één werkput te werken. Hierdoor was het makkelijker een overzicht te houden van de aangetroffen sporen. Het plangebied was volgens de klip-kaart vrij van kabels en leidingen. Echter bevond zich centraal in het oosten een rioleringsput vanwaar een rioolbuis doorheen het plangebied naar het magazijn van Hubo liep. Dit verklaart de ‘hap’ in het oosten van het plangebied. In het noorden van het plangebied is een drietal meter van het hek afgebleven. Hier werden voornamelijk nog verstoringen aangetroffen van de afbraak van huizen en bijgebouwen omstreeks 1986. Ook in het oosten van het plangebied zijn dergelijke verstoringen aangetroffen.
De archeologische vlakken zijn onder begeleiding van de projectverantwoordelijke machinaal aangelegd door een bandenkraan met een gladde bak met een breedte van 2 m. Tijdens de aanleg van het vlak zijn vondsten verzameld per spoor. Indien ze niet in sporen werden aangetroffen, zouden ze verzameld worden in vakken van 5 bij 5 m. Er werden geen tweede vlakken aangelegd. Het betrof een site met een eenvoudige stratigrafie, namelijk één sporenvlak.
Waar nodig is het vlak manueel opgeschaafd om de leesbaarheid te bevorderen. De sporen zijn meteen ingekrast en voorzien van een spoornummer. Het vlak en het stort zijn intensief onderzocht met een metaaldetector. Bijzondere vlakvondsten zijn als puntvondst ingemeten. Vervolgens zijn het vlak en de sporen digitaal ingemeten en uitvoerig beschreven met behulp van een robotic Total Station (rTS). Daarnaast zijn op regelmatige afstanden vlak- en maaiveldhoogtes ingemeten. Maaiveldhoogtes werden rondom de werkput ingemeten.
Slechts na controle van de ruwe digitale plannen is overgegaan tot spoorbewerking. Alle aangetroffen grondsporen zijn met de hand gecoupeerd. Omvangrijke sporen met een zekere diepte werden volgens de kwadrantenmethode onderzocht. Alle antropogene sporen zijn gefotografeerd, ingetekend (schaal 1:20) en beschreven. Het restant van de gecoupeerde sporen is vervolgens al schavend afgewerkt. Waar mogelijk zijn sporen bemonsterd voor natuurwetenschappelijk onderzoek. Voor het fysisch geografisch onderzoek zijn de noord-, west- en zuidprofielen van de werkputten gedocumenteerd. De profielen zijn handmatig opgeschaafd en vervolgens ingekrast. De lithologische lagen zijn gedocumenteerd, alsook de archeologisch relevante lagen zoals vegetatiehorizonten, cultuurlagen en sporen. Deze zijn beschreven op textuur, kleur en bodemkundige verschijningen en gecontroleerd door een fysische geograaf.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)
Bron: Jennes N. (red.) 2018: Een glimp van het volmiddeleeuwse Reet. Een archeologische opgraving onder de parking in de Eikenstraat, Reet (gem. Rumst), VEC Rapport 78. Geel: Vlaams Erfgoed Centrum bvba.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgraving Parking Eikenstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/220518 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.