De Cluster Oostakkerdorp werd ingedeeld in 3 thematische zones voor onderzoek. Zone 1 (WP 1, WP 2, WP 3, WP 6) omvatte de omgeving van de Sint-Amanduskerk en het geruimde kerkhof en de verdwenen pastoriegebouwen. Zone 2 (WP 4, WP 5, WP 9) omvatte de omgeving van de voormalige dries van Oostakker. Zone 3 (WP 7, WP 8) omvatte de zone van het gesloopte bouwblok van de Groenehoekstraat.
De diepte van de begravingen in WP 1 en WP 2 werd vergeleken met de geplande verstoringen ten noorden, zuiden en westen van de kerk en deze bleken niet bedreigd. De zeer recente begravingen (na 1917) in WP 6 waren eveneens niet bedreigd door de geplande wegwerkzaamheden. De zeer recente begravingen in WP 3 (na 1917) waren bedreigd door de geplande rioleringswerken bij de aanleg van een nieuwe weg ten oosten van de kerk. Gezien de zeer recente fase van begraven in deze zone - dit is ook het geval in de zone van WP 6 - (na 1917 - voor 1973), is besloten om hiervoor geen plan van maatregelen voor te stellen. De nog hoge emotionele waarde bij dergelijke recente begravingen, alsook de mogelijke identificatie van de overledene maakt het een gevoelig topic. Er is dan ook geen archeologische vraagstelling voor dit 20ste-eeuwse kerkhof.
In Zone 2 kon op basis van de onderzochte werkputten (WP 4, WP 5, WP 9) vastgesteld worden dat er geen relevant archeologisch bodemarchief bewaard was en dat de vastgestelde sporen alle dateren van een zeer recent verleden. In Zone 3 werden enkel in WP 7 de restanten aangesneden van het voormalige bouwblok dat in de jaren ’80 van de vorige eeuw was verdwenen. Zowel deze (beperkte) structuren als de oudere gracht (demping in de 17de-18de eeuw) dateren uit een postmiddeleeuwse fase. De sporen in WP 8 getuigden voornamelijk van de aanplantingen die gebeurden bij de overgang bouwblok-huidige parkzone.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Cluster Oostakkerdorp [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/224799 (geraadpleegd op ).