Gebeurtenis

Toevalsvondst Minister Liebaertlaan

archeologische opgravingen, toevalsvondsten
ID
225211
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/225211

Beschrijving

Een archeoloog werkzaam in de buurt merkte archeologisch relevante sporen op in een gigantische werkput. De vondst werd gemeld aan het agentschap Onroerend Erfgoed en de werkzaamheden werden stilgelegd. De opgraving werd uitbesteed aan Monument Vandekerckhove nv en werd op maandag 16 maart opgestart. Woensdag 18 maart moest het terreinonderzoek echter stilgelegd worden door de lockdown naar aanleiding van de corona-maatregelen. Na overleg met het management werd beslist, omwille van het belang van deze site, ook na het verlopen van de maximale toevalsvondsttermijn het archeologisch onderzoek verder te zetten en nog volledig af te ronden. Ondertussen werden de grondwerken in het kader van het verder afgraven van de bouwput op het voor de bouw eerste niveau (=wat dieper dan het bovenste archeologisch leesbare vlak) verder gezet. Eens op dit niveau werden ook deze grondwerken stilgelegd. Ondertussen moest de aannemer ook nog enkele keren beperkt over het terrein om extra ankers te steken en aan te draaien.

Om de site en de structuren te begrijpen, werden enkele grote, lange coupes gezet, op de oever, op de waterloop. De waterputten werden volledig opgegraven. Alle mogelijke stalen voor natuurwetenschappelijke onderzoeken werden genomen. Omwille van de rijkdom aan vondsten, werd er voor gekozen heel wat bigbags te vullen met de vullingen van de waterloop. Ook heel wat staalemmers werden gevuld. Beide zullen ook dienst doen als staalnames voor dierlijk bot, vis, zaden en vruchten, houtskool, ... Heel wat hout werd gesampled (in hun volledigheid) voor dendrochronologisch onderzoek.

Auteurs: Vanhoutte, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/3848
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toevalsvondst Minister Liebaertlaan [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/225211 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.