Gebeurtenis

Inventarisatie 20ste-eeuwse kerken

thematische inventarisatie
ID
340
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/340

Beschrijving

In opdracht van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) zijn in 2008 de kerkgebouwen geïnventariseerd die in de twintigste eeuw in Vlaanderen werden gebouwd. De studie had als doel een overzichtsinventaris van de nieuwgebouwde 20ste-eeuwse kerkgebouwen in Vlaanderen (1914-2000) aan te maken. 

De inventaris bevat in totaal een 900tal kerken. De kerken die nog niet in de Inventaris van het Onroerend Erfgoed waren opgenomen werden toegevoegd. Binnen dit onderzoek werden echter geen teksten opgemaakt die voldeden aan de methodologie van de Vlaamse overheid. De nieuwe toegevoegde kerken aan de inventaris werden daarom niet allemaal publiek ontsloten. 

De studie werd in opdracht van het VIOE uitgevoerd door het Documentatie en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving (KADOC; K.U.Leuven), het Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening (ASRO; K.U.Leuven) en de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst (WENK; Sint-Lucas Architectuur).

  • HOOFT E. 2021: Inventariseren van bouwkundig erfgoed in Vlaanderen. Historiek, methodologie, doelstellingen en resultaten, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed, 196, 79.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Frankrijklei 89 (Antwerpen)
Georiënteerde neogotische kruisbasiliek van 1877-81, twee hoogste geledingen toren en spits van 1909-10, naar ontwerp van J. Bilmeyer en J. Van Riel.


Frankrijklei 91 (Antwerpen)
De gebouwen van het Onze-Lieve-Vrouwecollege of jezuïetencollege zijn een baken langs de Frankrijklei. Kort na de opening van de gronden op de geslechte Spaanse vesten, lieten de jezuïeten een klooster en een school bouwen naar een ontwerp van Heliodore Leclef van 1871.


Groenenborgerlaan 149 (Antwerpen)
Theologisch en pastoraal Centrum, Diocesaan Seminarie van Antwerpen, opgericht in 1968-70 naar ontwerp van P. Félix en J. Reusens met medewerking van H. Denekens en L. Pasmans, tuinaanleg naar opdracht van P. Deroose.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Inventarisatie 20ste-eeuwse kerken [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/340 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.