Gebeurtenis

Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2010

ad hoc-inventarisatie
ID
878
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/878

Beschrijving

Van 2010 tot eind 2014 vulde het agentschap Onroerend Erfgoed de inventaris van het bouwkundig erfgoed aan op basis van meldingen door lokale overheden, verenigingen en particulieren. In 2010 werden er aan de inventaris 60 objecten toegevoegd op basis van deze aanvragen.

Van 2010 tot 2014 kon iedereen suggesties doen om bouwkundig erfgoed te laten opnemen in de wetenschappelijke inventaris. Na 2014 werd dit project stopgezet. Sinds 1 januari 2017 is het geografisch inventariseren van bouwkundig erfgoed een bevoegdheid van de lokale overheden.

Iedereen kon erfgoed aangeven zowel in eigen bezit als ander erfgoed waarvan men vond dat het een plaats in de inventaris verdiende. Om de erfgoedwaarde te bepalen, screende het agentschap elke aanvraag ter plaatse, werd er telkens archief-  (kadaster) en literatuuronderzoek uitgevoerd en werd het pand of de constructie vergeleken met voorbeelden uit de streek die al in de inventaris waren opgenomen.

De meeste fiches die we toevoegden aan de inventaris betreffen 19de- en 20ste-eeuwse architectuur. Bij de oudste geografische inventarissen viel die architectuur nog grotendeels uit de boot omwille van de toenmalige selectiecriteria. Na de opname in de wetenschappelijke inventaris werden de objecten mee opgenomen in de vastgestelde inventaris.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Dorpsstraat 17 (Koksijde)
Aan de straat gelegen geheel bestaande uit een oostelijk nijverheidsgebouw (brouwerij), dorpswoning en westelijke aanbouw.


Nieuwstraat 4 (Tervuren)
In kern een traditioneel gebouw opgetrokken in bak- en zandsteenstijl met latere aanpassingen, toevoeging van de tweede bouwlaag te dateren in de 19de eeuw.


Kerkomstraat 151 (Tienen)
Nagenoeg gesloten hoeve, in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2010 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/878 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.