Gebeurtenis

Inventarisatie bouwkundig erfgoed Ardooie

geografische inventarisatie
ID
917
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/917

Beschrijving

Zomer 2010 werd de laatste hand gelegd aan de invoer van het bouwkundig erfgoed van de gemeente Ardooie, inclusief de deelgemeente Koolskamp, in de online-inventaris. 408 bouwkundige relicten werden opgenomen, verder onderzocht, beschreven en voorzien van foto's. Daarnaast kregen 176 straten een beschrijvend overzicht betreffende hun ontstaan, historiek en het uitzicht van de huidige bebouwing.

De hoofdgemeente Ardooie behield tot op heden haar landelijk karakter. Naast het centrum met de hoofdparochie Sint-Martinus, omvat de gemeente nog twee gehuchten, namelijk De Tassche en Sneppe, die fungeren als zelfstandige parochies. De dorpskern bestaat uit het centraal gelegen Marktplein, als convergentiepunt van een aantal centrumstraten; behalve de neogotische Sint-Martinuskerk vormt ook het gemeentehuis in wederopbouwstijl een opvallend accent; de pastorie en een aantal oude herbergen "De Eendracht, "De Gouden Appel" en "'t Paradijs" vervolledigen het geheel. Blikvanger in de gemeente is het classicistische kasteel met omringend park, voorheen gekend als Kasteel de Jonghe d'Ardoye dat gebouwd werd omstreeks 1780-1781.

De kern van de deelgemeente Koolskamp is gelegen op een oost-west-georiënteerde heuvelrug in de zuidelijke hoek van de gemeente en wordt gevormd door het Dorpsplein met de parochiekerk en enkele burgerhuizen zoals dat aan het Dorpsplein 3.

Grote historische hoevecomplexen zoals de Cijnsmolenhoeve, 't Ganzenerf, het Ayshovegoed en 't Noord Winkelhof liggen verspreid over de hele gemeente. Het meest opvallend in het straatbeeld zijn echter de zeer talrijk aanwezige getuigen van oude volksdevotie als wegkruisen en kleine weg- of veldkapellen zoals de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost en de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand.

Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties

Is deel van

Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Blekerijstraat 7 (Ardooie)
Woning met art-decogetinte siercementering, opgetrokken in de jaren 1930 voor A. Strynck-Vankeirsbilck, pas geregistreerd bij kadaster in 1939. In 1958 laat Roger Strynck-Vandeghinste, leermeester van de vakschool, de woning vergroten (mogelijk een verdieping toegevoegd).


Oude Heirweg zonder nummer (Ardooie)
Wegkruis afgebeeld op de topografische kaart van het Institut Cartographique Militaire uit 1899 (op basis van terreinherziening van 1884), evenwel op de noordoostelijke hoek van de straat.


Stationsstraat 106 (Ardooie)
Hoekpand met de Berlingmolenstraat, in 1903 opgetrokken als herberg in opdracht van de familie Schotte, brouwers uit Koolskamp, samen met de naastliggende huizen nummers 102 en 104 (thans verbouwd).


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Inventarisatie bouwkundig erfgoed Ardooie [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/917 (Geraadpleegd op )