Gebeurtenis

Inventarisatie bouwkundig erfgoed Ardooie

geografische inventarisatie
ID
917
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/917

Beschrijving

Zomer 2010 werd de laatste hand gelegd aan de invoer van het bouwkundig erfgoed van de gemeente Ardooie, inclusief de deelgemeente Koolskamp, in de online-inventaris. 408 bouwkundige relicten werden opgenomen, verder onderzocht, beschreven en voorzien van foto's. Daarnaast kregen 176 straten een beschrijvend overzicht betreffende hun ontstaan, historiek en het uitzicht van de huidige bebouwing.

De hoofdgemeente Ardooie behield tot op heden haar landelijk karakter. Naast het centrum met de hoofdparochie Sint-Martinus, omvat de gemeente nog twee gehuchten, namelijk De Tassche en Sneppe, die fungeren als zelfstandige parochies. De dorpskern bestaat uit het centraal gelegen Marktplein, als convergentiepunt van een aantal centrumstraten; behalve de neogotische Sint-Martinuskerk vormt ook het gemeentehuis in wederopbouwstijl een opvallend accent; de pastorie en een aantal oude herbergen "De Eendracht, "De Gouden Appel" en "'t Paradijs" vervolledigen het geheel. Blikvanger in de gemeente is het classicistische kasteel met omringend park, voorheen gekend als Kasteel de Jonghe d'Ardoye dat gebouwd werd omstreeks 1780-1781.

De kern van de deelgemeente Koolskamp is gelegen op een oost-west-georiënteerde heuvelrug in de zuidelijke hoek van de gemeente en wordt gevormd door het Dorpsplein met de parochiekerk en enkele burgerhuizen zoals dat aan het Dorpsplein 3.

Grote historische hoevecomplexen zoals de Cijnsmolenhoeve, 't Ganzenerf, het Ayshovegoed en 't Noord Winkelhof liggen verspreid over de hele gemeente. Het meest opvallend in het straatbeeld zijn echter de zeer talrijk aanwezige getuigen van oude volksdevotie als wegkruisen en kleine weg- of veldkapellen zoals de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost en de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Berlingmolenstraat 64 (Ardooie)
Voormalige maalderij met molenaarshuis van de Berlingmolen of Bergelinkmolen, ook molen Cloet genoemd. In het laatste kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw wordt de Bergelinkmolen opgericht, een tweezolder-staakmolen die zal gebruikt worden als graan- en oliemolen. Woning van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen.


Beverensestraat 11 (Ardooie)
Burgerwoning, gebouwd in 1913 voor Pieter Lestaeghe uit Ardooie. Gevelkapelletje opgericht na de bevrijding in 1944, oorspronkelijk in een nis opgesmukt met Oosterse tapijten. Woonhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met souterrain, in gele baksteenbouw onder half gemansardeerd zadeldak in mechanische pannen en eternietleien.


Beverensestraat 16 (Ardooie)
In 1904 laat Emiel Maertens-Heyndrickx, suikerbakker te Etterbeek, een nieuwe woning bouwen. Vermoedelijk tijdens het interbellum wordt daar aan straatzijde een verdieping aan toegevoegd en worden de vensteropeningen op de begane grond voorzien van betonlateien.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Inventarisatie bouwkundig erfgoed Ardooie [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/917 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.