Gebeurtenis

Inventarisatie bouwkundig erfgoed Ardooie

geografische inventarisatie
ID
917
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/917

Beschrijving

Zomer 2010 werd de laatste hand gelegd aan de invoer van het bouwkundig erfgoed van de gemeente Ardooie, inclusief de deelgemeente Koolskamp, in de online-inventaris. 408 bouwkundige relicten werden opgenomen, verder onderzocht, beschreven en voorzien van foto's. Daarnaast kregen 176 straten een beschrijvend overzicht betreffende hun ontstaan, historiek en het uitzicht van de huidige bebouwing.

De hoofdgemeente Ardooie behield tot op heden haar landelijk karakter. Naast het centrum met de hoofdparochie Sint-Martinus, omvat de gemeente nog twee gehuchten, namelijk De Tassche en Sneppe, die fungeren als zelfstandige parochies. De dorpskern bestaat uit het centraal gelegen Marktplein, als convergentiepunt van een aantal centrumstraten; behalve de neogotische Sint-Martinuskerk vormt ook het gemeentehuis in wederopbouwstijl een opvallend accent; de pastorie en een aantal oude herbergen "De Eendracht, "De Gouden Appel" en "'t Paradijs" vervolledigen het geheel. Blikvanger in de gemeente is het classicistische kasteel met omringend park, voorheen gekend als Kasteel de Jonghe d'Ardoye dat gebouwd werd omstreeks 1780-1781.

De kern van de deelgemeente Koolskamp is gelegen op een oost-west-georiënteerde heuvelrug in de zuidelijke hoek van de gemeente en wordt gevormd door het Dorpsplein met de parochiekerk en enkele burgerhuizen zoals dat aan het Dorpsplein 3.

Grote historische hoevecomplexen zoals de Cijnsmolenhoeve, 't Ganzenerf, het Ayshovegoed en 't Noord Winkelhof liggen verspreid over de hele gemeente. Het meest opvallend in het straatbeeld zijn echter de zeer talrijk aanwezige getuigen van oude volksdevotie als wegkruisen en kleine weg- of veldkapellen zoals de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost en de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Marktplein 28 (Ardooie)
Georiënteerde kerk, gelegen aan de noordzijde van het dorpsplein, omgeven door straatinfrastructuur ten noorden en westen en door parkeerruimte ten zuiden en oosten. De 16de-eeuwse toren werd als enig restant van de gotische kerk geïntegreerd in een nieuwbouw uit 1947-1949 naar een ontwerp van architect Impe.


Pittemsestraat 62 (Ardooie)
De Rijsselendemolen is een bakstenen bergmolen met de functie van korenwindmolen, opgericht in 1855 met recuperatiematerialen van de 18de-eeuwse houten staakmolen op dezelfde locatie. Ten noordwesten van de molen staat een houten poortgebouwtje onder zadeldakje, gereconstrueerd met recuperatiematerialen van elders. Ten zuidwesten van de molen bevindt zich een vakwerkbouwsel, naar verluidt gereconstrueerd met recuperatiematerialen van een ontmantelde wagenschuur uit Hondschoote.


Stationsstraat 22 (Ardooie)
Enige restant van de oorspronkelijk 20-delige kruisweg uit 1624. Ingewerkt in de gevel van een winkelpand.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Inventarisatie bouwkundig erfgoed Ardooie [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/917 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.