Gebeurtenis

Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek

geografische inventarisatie, thematische inventarisatie
ID
921
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/921

Beschrijving

Van 2002 tot en met 2005 werd een inventaris gemaakt van de materiële overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. Deze inventaris was een gemeenschappelijk project van de Vlaamse Gemeenschap en de provincie West-Vlaanderen in het kader van de (momenteel lopende) procedure om de Eerste Wereldoorlog-relicten in dit gebied te laten erkennen als UNESCO-werelderfgoed en het project "De Westhoek: oorlog en vrede" van de provincie West-Vlaanderen. De inventarisatie werd uitgevoerd door twee projectmedewerkers: Hannelore Decoodt en Nele Bogaert.

De focus van de inventaris van het Wereldoorlogerfgoed ligt op de zogenaamde Westhoek (Alveringem, De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ieper, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Moorslede, Nieuwpoort, Poperinge, Staden, Veurne, Vleteren, Wervik, Zonnebeke). Het project omvat ook gegevens uit aangrenzende gemeenten, namelijk Gistel, Hooglede en Menen.

De inventaris bevat in de eerste plaats de nog aanwezige relicten van de Eerste Wereldoorlog langsheen de frontlijn en in het niet-bezette gebied van West-Vlaanderen. Omdat bepaalde sites of relicten in de Tweede Wereldoorlog opnieuw werden gebruikt, zijn ook die erin te vinden. Ook monumenten, begraafplaatsen en graven werden opgenomen – ongeacht wanneer ze tot stand kwamen: tijdens of (lang) na de Eerste wereldoorlog.

De lijst van opgenomen relicten is zeer lang en gevarieerd: het gaat om militaire begraafplaatsen, perken voor oudstrijders, spoorweginfrastructuur, observatieposten, loopgravenstelsels, deep-dugouts, bunkers, noodwoningen, oude wegwijzers, musea en gedenktekens zoals demarcatiepalen, standbeelden, vredesbomen, naamstenen en gedenkkapellen.

De relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek werden aanvankelijk in een afzonderlijke databank opgenomen. Deze 'WO I - databank' werd in 2017-2018 geïntegreerd in de algemene Inventaris van het Onroerend Erfgoed. Relicten die niet voldeden aan de selectiecriteria van de inventaris werden niet mee overgenomen. In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij gedenkplaten in een kerk) werd de informatie toegevoegd aan bestaande inventarisfiches (in de fiche van de kerk). 

Auteurs :  Decoodt, Hannelore, Meganck, Leen
Datum  :


Relaties


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Schoolstraat 48 (Nieuwpoort)
Nog bewaard poedermagazijn uit de periode 1818- 1822, als laatste overblijfsel van de grondige verbouwingen ter aanpassing van het stelsel der stadsversterkingen tijdens het Hollands bewind. Gelegen ten westen van de ruïne van de voormalige Sint-Laurentiuskerk. Deels omringend grasveld met muren aan straatzijde. Thans gebruikt als opslagplaats.


Houtmarkt 1, 14 (Veurne)
Eertijds ook zogenaamd "Noordgasthuis" naar de oorspronkelijke vestigingsplaats buiten de Noordpoort. Oudste vermelding van 1255.


Karel Coggelaan 8 (Veurne)
Gesticht in 1851 als voortzetting van de vroegere Latijnsche Schoole. Complexe gebouwen gelegen op de gronden van de voormalige Sint-Niklaasabdij uit de 17de eeuw. Het college speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog als medische en culturele instelling. Een aediculum herdenkt de leerlingen die tijdens de twee wereldoorlogen zijn omgekomen.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/921 (Geraadpleegd op )