Gebeurtenis

Inventarisatie bouwkundig erfgoed Waregem

geografische inventarisatie
ID
926
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/926

Beschrijving

De inventaris van het bouwkundig erfgoed van de West-Vlaamse stad Waregem, met deelgemeenten Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve is beschikbaar op de website. In totaal zijn 863 bouwkundige relicten gedocumenteerd, beschreven en voorzien van foto’s. Om deze relicten te kaderen in hun omgeving werden 219 straatinleidingen opgemaakt. Deze geven samen een beeld van Waregem als kleine stad, uitgebreid met woonwijken vanaf de jaren 1970, en omringd door een uitgestrekt landelijk gebied. Het agrarische karakter typeert ook de drie deelgemeenten.

Centraal in deze inventaris van het bouwkundig erfgoed staan de gebouwen die gerelateerd zijn aan de vlasnijverheid, die in deze vier gemeenten een zeer belangrijke plaats innam tot in het derde kwart van de 20ste eeuw.

Het vlaserfgoed in Waregem bestaat vooral uit constructies uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Er werden 48 roterijen en zwingelarijen teruggevonden, onder meer langs de Desselgemseweg, de Spitaalstraat en de Ter Lindenstraat.

Over de gehele gemeente werden tientallen vlashandelarenwoningen teruggevonden, met concentraties langs de Kortrijkseweg, de Nieuwstraat en de Liebaardstraat.

Vlasschuren zijn een andere typologie die binnen het vlaserfgoed een belangrijke plaats inneemt. In Desselgem vallen de grote schuren uit het midden van de 20ste eeuw op, zoals aan de Nieuwstraat 69-71 en de Meierie 9.

 

Auteurs :  Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties

Is deel van

Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Holstraat 31 (Waregem)
Art-decowoning, gebouwd in opdracht van en vermoedelijk tevens naar ontwerp van bouwkundige Anton Vanhoutte in 1929. Rijwoning onder pannen zadeldak afgewerkt met een gecementeerde lijstgevel.


Jozef Duthoystraat 159 (Waregem)
Schuin ten opzichte van de huidige rooilijn geplaatst woonhuis, volgens de gegevens van het kadaster gebouwd in 1901 (registratie in 1903) in opdracht van landbouwer August Mehuys.


Keukeldam 23-25 (Waregem)
Deels vrijstaande woning met ten noorden kleine, gekasseide en omheinde koer. In oorsprong begin 19de-eeuws pand dat in 1864 wordt uitgebreid met een langwerpig volume.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Inventarisatie bouwkundig erfgoed Waregem [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/926 (Geraadpleegd op )