Gebeurtenis

Inventarisatie bouwkundig erfgoed Waregem

geografische inventarisatie
ID
926
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/926

Beschrijving

De inventaris van het bouwkundig erfgoed van de West-Vlaamse stad Waregem, met deelgemeenten Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve is beschikbaar op de website. In totaal zijn 863 bouwkundige relicten gedocumenteerd, beschreven en voorzien van foto’s. Om deze relicten te kaderen in hun omgeving werden 219 straatinleidingen opgemaakt. Deze geven samen een beeld van Waregem als kleine stad, uitgebreid met woonwijken vanaf de jaren 1970, en omringd door een uitgestrekt landelijk gebied. Het agrarische karakter typeert ook de drie deelgemeenten.

Centraal in deze inventaris van het bouwkundig erfgoed staan de gebouwen die gerelateerd zijn aan de vlasnijverheid, die in deze vier gemeenten een zeer belangrijke plaats innam tot in het derde kwart van de 20ste eeuw.

Het vlaserfgoed in Waregem bestaat vooral uit constructies uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Er werden 48 roterijen en zwingelarijen teruggevonden, onder meer langs de Desselgemseweg, de Spitaalstraat en de Ter Lindenstraat.

Over de gehele gemeente werden tientallen vlashandelarenwoningen teruggevonden, met concentraties langs de Kortrijkseweg, de Nieuwstraat en de Liebaardstraat.

Vlasschuren zijn een andere typologie die binnen het vlaserfgoed een belangrijke plaats inneemt. In Desselgem vallen de grote schuren uit het midden van de 20ste eeuw op, zoals aan de Nieuwstraat 69-71 en de Meierie 9.

 

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Achterstraat 19 (Waregem)
Hoevesite opklimmend tot de 18de eeuw, weergegeven op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. Erftoegang tussen twee rechthoekige, bakstenen pijlers waartussen rood beschilderd, ijzeren hek. Erfoprit met betonpaaltje afgezet. Boerenhuis met zeker 19de-eeuwse, mogelijk 18de-eeuwse kern en qua gevel aangepast in 1944.


Achterstraat 27 (Waregem)
Hoevesite opklimmend tot het einde van de 18de eeuw, zie de weergave op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778).


Achterstraat (Waregem)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, in de top gedateerd "1767". Wit beschilderde baksteenbouw onder licht overkragend, pannen zadeldak met ijzeren kruis op de nok.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Inventarisatie bouwkundig erfgoed Waregem [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/926 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.