Gebeurtenis

Inventarisatie Gentse oorlogsgedenktekens

thematische inventarisatie, geografische inventarisatie
ID
932
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/932

Beschrijving

De inventaris bouwkundig erfgoed van de stad Gent werd in 2008-2009 aangevuld met gegevens die Sarah Depestel in haar masterthesis voor de opleiding Monumenten- & Landschapszorg had verzameld rond het thema oorlogsgedenktekens. 47 inventarisfiches die al in de databank zaten, werden aangevuld met nieuwe informatie. Veelal ging dat om gebouwen of complexen waarvan het gedenkteken deel uitmaakt. Voor 35 oorlogsgedenktekens werd een nieuwe inventarisfiche toegevoegd.

  • DEPESTEL S. 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, onuitgegeven masterthesis Artesis Hogeschool Antwerpen.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Achtmeiplein (Gent)
Dit oorlogsmonument is een opstelling ter herdenking van alle Gentse gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Er werd gebruik gemaakt van recuperatiemateriaal, namelijk de oude zuilen van het vroegere Zuidstation, die hier waarschijnlijk al sinds 1932 staan en die vanaf 1956 de achtergrond vormen van het monument. Op 3 juni 1956 werd het monument onthuld. Het is een ontwerp van architect Geo Bontinck. Voor het platform werd in 1968 een 'eeuwige vlam' geplaatst in de vorm van een elektrische lamp in een bronzen houder. Later toegevoegde steen ter ere van het verzet, steen ter ere van 50 jaar vrede en monument voor oorlogsvrijwilligers.


Koning Albertpark (Gent)
Dit monument naar ontwerp van Domien Ingels uit 1935 is een vrijstaand bronzen ruiterstandbeeld, op een hoge sokkel uit blokken blauwe hardsteen. Vóór het standbeeld ligt een bronzen krans op gebouchardeerde blauwe hardsteen.


Sint-Annaplein (Gent)
Dit standbeeld werd opgericht ter ere van de oorlogsslachtoffers. Het is een ontwerp van de Gentse beeldhouwer Joseph Cornelis. Het betreft een Heilig Hartbeeld op een hoge sokkel, geschraagd door engelen. Het werd ingehuldigd op 3 oktober 1926.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Inventarisatie Gentse oorlogsgedenktekens [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/932 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.