Gebeurtenis

Thematische inventarisatie Gentse oorlogsmonumenten

thematische inventarisatie, geografische inventarisatie
ID
932
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/932

Beschrijving

De inventaris bouwkundig erfgoed van de stad Gent werd in 2008-2009 aangevuld met gegevens die Sarah Depestel in haar masterthesis voor de opleiding Monumenten- & Landschapszorg had verzameld rond het thema oorlogsmonumenten. 47 inventarisfiches die al in de databank zaten, werden aangevuld met nieuwe informatie. Veelal ging dat om gebouwen of complexen waarvan het gedenkteken deel uitmaakt. Voor 35 oorlogsmonumenten werd een nieuwe inventarisfiche toegevoegd.

  • DEPESTEL S. 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, onuitgegeven masterthesis Artesis Hogeschool Antwerpen.

Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Voldersstraat 72 (Gent)
Aan de gevel van het hoekhuis van de Voldersstraat en de Sint-Niklaasstraat staat langs de Sint-Niklaasstraat het oorlogsmonument voor de 1ste wijk. Het gedenkteken bestaat uit een blauwe hardstenen kader waarin een bronzen laagreliëf werd aangebracht rond een gedenksteen met de namen van de gesneuvelden in bladgoud. Het gedenkteken werd onthuld op 16 september 1923.


Frans van Ryhovelaan zonder nummer (Gent)
Dit gedenkteken werd opgericht door buurtbewoners van de dekenij en de wijkafdeling van de NSB 10de wijk, ook Bloemekenswijk genoemd, en was oorspronkelijk geplaatst tegen een muur van de Filature du Rabot, nadien verplaatst. Het gedenkteken werd aanvankelijk opgericht ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar werd later aangepast om ook de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te gedenken. De respectievelijke inhuldigingen vonden plaats op 14 november 1920 en 6 juli 1947.


Geldmunt 13-15 (Gent)
Oorlogsgedenkteken dat tot stand kwam dankzij buurtbewoners en de lokale afdeling van de Nationale Strijdersbond, ter ere van de bewoners uit de Gentse 3de wijk die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven lieten. Na de Tweede Wereldoorlog werden de kleinere gedenkplaten aan weerszijden van het hoofdmonument opgehangen. Het centraal gedeelte ter ere van de Eerste Wereldoorlog is een rijkelijk uitgewerkte sculptuur met een bronzen uitzicht en figuren in hoogreliëf. De blauwe hardstenen sokkel is gesigneerd door Br. Sakesijn van Fonderie Carels, gebroeders Cornelis en Ch. Van Hoe.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Thematische inventarisatie Gentse oorlogsmonumenten [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/932 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.