Gebeurtenis

Inventarisatie Mijnsite Eisden, Mechelse Heide en Mechels Bos

geografische inventarisatie, vaststellingen
ID
939
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/939

Beschrijving

Het landschappelijke geheel “Mijnsite Eisden, Mechelse Heide en Mechels Bos” werd (opnieuw) geïnventariseerd naar aanleiding van de vaststelling van dit gebied (voorheen aanduiding ankerplaats). Deze vaststelling gebeurde meestal met als doel om het gebied via een ruimtelijk uitvoeringsplan door te laten vertalen naar een erfgoedlandschap.

Voorafgaand aan de vaststelling werd een inhoudelijk onderzoek en terreinwerk uitgevoerd en werd de actuele toestand geregistreerd aan de hand van foto’s. Op basis hiervan werd de tekstfiche en de afbakening van het gebied geactualiseerd. Daarnaast werden er tijdens deze gebeurtenis ook nieuwe erfgoedobjecten (landschappelijk, bouwkundig) toegevoegd aan de inventaris, of bestaande fiches geactualiseerd.

Bij de inventarisatie werd uitgegaan van de afbakening van het landschappelijke geheel. Er werd echter vaak ruimer gekeken dan deze strikte afbakening waardoor er ook objecten kunnen zijn opgenomen die buiten deze afbakening liggen.

Auteurs :  De Haan, Aukje
Datum  : 2020


Relaties

Is deel van

Aanduiding ankerplaatsen 2006-2014

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Paul Lambertlaan zonder nummer (Maasmechelen)
Begraafplaats opgericht eind jaren 1950 en gelegen ten westen van de tuinwijk tussen een recentere villawijk (ten zuidoosten) als uitbreiding van de tuinwijk en het spoor (ten noorden) dat de mijnzetel met het kolenspoor verbond.


Mechelen-aan-de-Maas (Maasmechelen)
Initieel was de strook Lieben bedoeld voor de aanleg van een kanaal tussen Maasmechelen en Genk, maar dit plan werd nooit gerealiseerd waarna het gebied in de tweede helft van de 19de eeuw werd bebost met naaldbos. De zuidelijke bosgrens van de strook is gemarkeerd door een ondiepe gracht en het talud is beplant met hakhout van wintereik.


Spoorwegstraat zonder nummer (Maasmechelen)
Het zeer sobere station met twee bijgebouwtjes werd gebouwd in 1926.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Niel-bij-As (As), Lanklaar (Dilsen-Stokkem), Mechelen-aan-de-Maas, Opgrimbie, Vucht (Maasmechelen)
Het gebied Mijnsite Eisden, Mechelse Heide en Mechels Bos is vastgesteld in de landschapsatlas.