Gebeurtenis

Inventarisatie Steilrand van het Kempisch Plateau van de Kikbeek tot de Asbeek

vaststellingen, geografische inventarisatie
ID
940
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/940

Beschrijving

Het landschappelijke geheel “Steilrand van het Kempisch Plateau van de Kikbeek tot de Asbeek” werd (opnieuw) geïnventariseerd naar aanleiding van de vaststelling van dit gebied (voorheen aanduiding ankerplaats). Deze vaststelling gebeurde meestal met als doel om het gebied via een ruimtelijk uitvoeringsplan door te laten vertalen naar een erfgoedlandschap.

Voorafgaand aan de vaststelling werd een inhoudelijk onderzoek en terreinwerk uitgevoerd en werd de actuele toestand geregistreerd aan de hand van foto’s. Op basis hiervan werd de tekstfiche en de afbakening van het gebied geactualiseerd. Daarnaast werden er tijdens deze gebeurtenis ook nieuwe erfgoedobjecten (landschappelijk, bouwkundig, archeologisch) toegevoegd aan de inventaris, of bestaande fiches geactualiseerd.

Bij de inventarisatie werd uitgegaan van de afbakening van het landschappelijke geheel. Er werd echter vaak ruimer gekeken dan deze strikte afbakening waardoor er ook objecten kunnen zijn opgenomen die buiten deze afbakening liggen.

Bron     : -
Auteurs :  De Haan, Aukje
Datum  :


Relaties

Is deel van

Aanduiding ankerplaatsen 2006-2014

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Lanaken, Rekem (Lanaken), Opgrimbie (Maasmechelen)
In de beekvalleien van de Asbeek en de Zijpbeek werden in het verleden talrijke visvijvers aangelegd in functie van de karperkweek. In de beekvalleien zijn nog elementen zichtbaar van het historisch netwerk van waterbouwkundige werken zoals wallen, dijken en grachten. Een aantal vijvers is nog steeds open water.


Hoogputstraat zonder nummer (Zutendaal)
Gedenkteken gelegen op de kruising van vier boswegen en op de kruising van gemeenten en vroegere heerlijkheden: Zutendaal, Opgrimbie, Lanaken en Rekem.


Weg naar Zutendaal zonder nummer (Maasmechelen)
Kapel gelegen in een bosrijk gebied aan een verbindingsbaan tussen Opgrimbie en Zutendaal op de splitsing met een bosweg.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Lanaken, Rekem (Lanaken), Opgrimbie (Maasmechelen)
Het gebied de Steilrand van het Kempisch Plateau van de Kikbeek tot de Asbeek is vastgesteld in de landschapsatlas.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Inventarisatie Steilrand van het Kempisch Plateau van de Kikbeek tot de Asbeek [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/940 (Geraadpleegd op )