Gebeurtenis

Inventarisatie Demervallei tussen Aarschot en Diest

geografische inventarisatie, vaststellingen
ID
941
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/941

Beschrijving

Het landschappelijke geheel “Demervallei tussen Aarschot en Diest” werd (opnieuw) geïnventariseerd naar aanleiding van de vaststelling van dit gebied (voorheen aanduiding ankerplaats). Deze vaststelling gebeurde meestal met als doel om het gebied via een ruimtelijk uitvoeringsplan door te laten vertalen naar een erfgoedlandschap.

Voorafgaand aan de vaststelling werd een inhoudelijk onderzoek en terreinwerk uitgevoerd en werd de actuele toestand geregistreerd aan de hand van foto’s. Op basis hiervan werd de tekstfiche en de afbakening van het gebied geactualiseerd. Daarnaast werden er tijdens deze gebeurtenis ook nieuwe erfgoedobjecten (landschappelijk, bouwkundig, archeologisch) toegevoegd aan de inventaris, of bestaande fiches geactualiseerd.

Bij de inventarisatie werd uitgegaan van de afbakening van het landschappelijke geheel. Er werd echter vaak ruimer gekeken dan deze strikte afbakening waardoor er ook objecten kunnen zijn opgenomen die buiten deze afbakening liggen.

Bron     : -
Auteurs :  De Haan, Aukje
Datum  : 06-02-2020


Relaties

Is deel van

Aanduiding ankerplaatsen 2006-2014

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Markt 36 (Scherpenheuvel-Zichem)
Burgerhuis met bepleisterde lijstgevel op blauwe hardstenen plint, gekenmerkt door symmetrische opbouw met rechts een poorttravee.


Dorp 40 (Scherpenheuvel-Zichem)
Baksteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien schilddak met de nok evenwijdig aan de straat.


Markt 39 (Scherpenheuvel-Zichem)
Neoclassicistische onderkelderd breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, tijdens het interbellum gevel voorzien van bepleistering en gesculpteerde sluitstenen.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Aarschot, Langdorp, Rillaar (Aarschot), Diest, Kaggevinne, Molenstede (Diest), Averbode, Messelbroek, Testelt, Zichem (Scherpenheuvel-Zichem)
De Demervallei tussen Aarschot en Diest is vastgesteld in de landschapsatlas.