Gebeurtenis

Inventarisatie Demervallei tussen Aarschot en Diest

geografische inventarisatie, vaststellingen
ID
941
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/941

Beschrijving

Het landschappelijke geheel “Demervallei tussen Aarschot en Diest” werd (opnieuw) geïnventariseerd naar aanleiding van de vaststelling van dit gebied (voorheen aanduiding ankerplaats). Deze vaststelling gebeurde meestal met als doel om het gebied via een ruimtelijk uitvoeringsplan door te laten vertalen naar een erfgoedlandschap.

Voorafgaand aan de vaststelling werd een inhoudelijk onderzoek en terreinwerk uitgevoerd en werd de actuele toestand geregistreerd aan de hand van foto’s. Op basis hiervan werd de tekstfiche en de afbakening van het gebied geactualiseerd. Daarnaast werden er tijdens deze gebeurtenis ook nieuwe erfgoedobjecten (landschappelijk, bouwkundig, archeologisch) toegevoegd aan de inventaris, of bestaande fiches geactualiseerd.

Bij de inventarisatie werd uitgegaan van de afbakening van het landschappelijke geheel. Er werd echter vaak ruimer gekeken dan deze strikte afbakening waardoor er ook objecten kunnen zijn opgenomen die buiten deze afbakening liggen.

Auteurs: de Haan, Aukje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Aanduiding ankerplaatsen 2006-2014

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Dorp (Scherpenheuvel-Zichem)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder overkragend half schilddak, daterend van 1954 en gesigneerd door architekt R. Casterman.


Diestsestraat (Aarschot)
Oorlogsmonument gewijd aan een peloton van het 26ste linieregiment, gesneuveld aan mijlpaal 18 van deze weg.


Leuvensesteenweg 19A (Aarschot)
Onze-Lieve-Vrouwekapel met eclectisch uitzicht, kadastraal geregistreerd in 1890 ter vervanging van een oudere kapel, en volgens opschrift hersteld in 1989.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Aarschot, Langdorp, Rillaar (Aarschot), Diest, Kaggevinne, Molenstede (Diest), Averbode, Messelbroek, Testelt, Zichem (Scherpenheuvel-Zichem)
De Demervallei tussen Aarschot en Diest is vastgesteld in de landschapsatlas.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Inventarisatie Demervallei tussen Aarschot en Diest [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/941 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.