Gebeurtenis

Inventarisatie De Ieperlee, het kanaal Ieper-IJzer en de Martjesvaart

geografische inventarisatie, vaststellingen
ID
945
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/945

Beschrijving

Het landschappelijke geheel “De Ieperlee, het kanaal Ieper-IJzer en de Martjesvaart” werd (opnieuw) geïnventariseerd naar aanleiding van de vaststelling van dit gebied (voorheen aanduiding ankerplaats). Deze vaststelling gebeurde meestal met als doel om het gebied via een ruimtelijk uitvoeringsplan door te laten vertalen naar een erfgoedlandschap.

Voorafgaand aan de vaststelling werd een inhoudelijk onderzoek en terreinwerk uitgevoerd en werd de actuele toestand geregistreerd aan de hand van foto’s. Op basis hiervan werd de tekstfiche en de afbakening van het gebied geactualiseerd. Daarnaast werden er tijdens deze gebeurtenis ook nieuwe erfgoedobjecten (landschappelijk, bouwkundig, archeologisch) toegevoegd aan de inventaris, of bestaande fiches geactualiseerd.

Bij de inventarisatie werd uitgegaan van de afbakening van het landschappelijke geheel. Er werd echter vaak ruimer gekeken dan deze strikte afbakening waardoor er ook objecten kunnen zijn opgenomen die buiten deze afbakening liggen.

Auteurs: de Haan, Aukje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Aanduiding ankerplaatsen 2006-2014

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Sasstraat (Ieper)
Heilige Familiekapel, gelegen aan de Sasstraat in bosrijke omgeving in de nabijheid van de Sluis van Boezinge-sas; opgericht omstreeks 1925.


Westkaaipad 50 (Ieper)
Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog van het 17de-eeuwse schutsluiscomplex van Boezinge-Sas werden omstreeks 1930 twee nieuwe sluizen gebouwd, namelijk één op de plaats van de oude sluis op het gehucht Boezinge-Sas en één ter hoogte van Boezinge-dorp.


Blauwepoortstraat 14 (Ieper)
Langs de straat gelegen wederopbouwhoeve, zonder dreef. Teruggaand op regionale hoevebouw; zie opstelling rond vierzijdig gekasseid erf van losse bestanddelen: boerenwoning (parallel met de weg), stallingen en schuur. Erftoegang eveneens gekasseid. Sobere baksteenarchitectuur.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Merkem (Houthulst), Boezinge, Brielen, Ieper, Zuidschote (Ieper), Bikschote (Langemark-Poelkapelle), Noordschote (Lo-Reninge)
Het gebied rond de Ieperlee, het kanaal Ieper-IJzer en de Martjesvaart is vastgesteld in de landschapsatlas.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Inventarisatie De Ieperlee, het kanaal Ieper-IJzer en de Martjesvaart [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/945 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.