Gebeurtenis

Inventarisatie De Ieperlee, het kanaal Ieper-IJzer en de Martjesvaart

geografische inventarisatie, vaststellingen
ID
945
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/945

Beschrijving

Het landschappelijke geheel “De Ieperlee, het kanaal Ieper-IJzer en de Martjesvaart” werd (opnieuw) geïnventariseerd naar aanleiding van de vaststelling van dit gebied (voorheen aanduiding ankerplaats). Deze vaststelling gebeurde meestal met als doel om het gebied via een ruimtelijk uitvoeringsplan door te laten vertalen naar een erfgoedlandschap.

Voorafgaand aan de vaststelling werd een inhoudelijk onderzoek en terreinwerk uitgevoerd en werd de actuele toestand geregistreerd aan de hand van foto’s. Op basis hiervan werd de tekstfiche en de afbakening van het gebied geactualiseerd. Daarnaast werden er tijdens deze gebeurtenis ook nieuwe erfgoedobjecten (landschappelijk, bouwkundig, archeologisch) toegevoegd aan de inventaris, of bestaande fiches geactualiseerd.

Bij de inventarisatie werd uitgegaan van de afbakening van het landschappelijke geheel. Er werd echter vaak ruimer gekeken dan deze strikte afbakening waardoor er ook objecten kunnen zijn opgenomen die buiten deze afbakening liggen.

Auteurs: de Haan, Aukje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Aanduiding ankerplaatsen 2006-2014

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Barmstraat 2, Molenstraat 1 (Ieper)
Maalderij, gelegen aan het kanaal Ieper-IJzer, nabij het kruispunt van de baan Ieper-Diksmuide, met de baan Langemark-Boezinge.


Sasstraat 15 (Ieper)
Sluiswachtershuisje, gelegen aan kanaal Ieper-IJzer, aan het sas gegraven van 1932 tussen de "Hooge vaart" (richting Ieper) en de "Lage vaart".


Langemarkseweg (Ieper)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, gebouwd in 2000. Bakstenen pijlerkapel met geaccentueerde getraliede korfboogvormige nis.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Merkem (Houthulst), Boezinge, Brielen, Ieper, Zuidschote (Ieper), Bikschote (Langemark-Poelkapelle), Noordschote (Lo-Reninge)
Het gebied rond de Ieperlee, het kanaal Ieper-IJzer en de Martjesvaart is vastgesteld in de landschapsatlas.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Inventarisatie De Ieperlee, het kanaal Ieper-IJzer en de Martjesvaart [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/945 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.