Gebeurtenis

Inventarisatie De Ieperlee, het kanaal Ieper-IJzer en de Martjesvaart

geografische inventarisatie, vaststellingen
ID
945
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/945

Beschrijving

Het landschappelijke geheel “De Ieperlee, het kanaal Ieper-IJzer en de Martjesvaart” werd (opnieuw) geïnventariseerd naar aanleiding van de vaststelling van dit gebied (voorheen aanduiding ankerplaats). Deze vaststelling gebeurde meestal met als doel om het gebied via een ruimtelijk uitvoeringsplan door te laten vertalen naar een erfgoedlandschap.

Voorafgaand aan de vaststelling werd een inhoudelijk onderzoek en terreinwerk uitgevoerd en werd de actuele toestand geregistreerd aan de hand van foto’s. Op basis hiervan werd de tekstfiche en de afbakening van het gebied geactualiseerd. Daarnaast werden er tijdens deze gebeurtenis ook nieuwe erfgoedobjecten (landschappelijk, bouwkundig, archeologisch) toegevoegd aan de inventaris, of bestaande fiches geactualiseerd.

Bij de inventarisatie werd uitgegaan van de afbakening van het landschappelijke geheel. Er werd echter vaak ruimer gekeken dan deze strikte afbakening waardoor er ook objecten kunnen zijn opgenomen die buiten deze afbakening liggen.

Bron     : -
Auteurs :  De Haan, Aukje
Datum  : 06-02-2020


Relaties

Is deel van

Aanduiding ankerplaatsen 2006-2014

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Westkaaipad 50 (Ieper)
Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog van het 17de-eeuwse schutsluiscomplex van Boezinge-Sas werden omstreeks 1930 twee nieuwe sluizen gebouwd, namelijk één op de plaats van de oude sluis op het gehucht Boezinge-Sas en één ter hoogte van Boezinge-dorp.


Westkaai 32 (Ieper)
In het kader van de wederopbouw van de handelskaai op het einde van het Ieperleekanaal werd op Kaai-West omstreeks 1933 door de graan- en meststoffenhandelaars Blootacker & Vermeersch een groot magazijn gebouwd voor de opslag van granen, meststoffen en veevoeders en voor het mechanisch reinigen van granen.


Barmstraat zonder nummer (Ieper)
Tussen de twee sluizen in Boezinge bevindt zich over het Ieperleekanaal een thans buiten gebruik gestelde spoorwegbrug.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Merkem (Houthulst), Boezinge, Brielen, Ieper, Zuidschote (Ieper), Bikschote (Langemark-Poelkapelle), Noordschote (Lo-Reninge)
Het gebied rond de Ieperlee, het kanaal Ieper-IJzer en de Martjesvaart is vastgesteld in de landschapsatlas.