Gebeurtenis

Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Wezembeek-Oppem

geografische inventarisatie
ID
946
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/946

Beschrijving

Tussen oktober 2010 en oktober 2011 werd het bouwkundig erfgoed van de gemeente Wezembeek-Oppem opnieuw geïnventariseerd door het agentschap Onroerend Erfgoed. Er werden 50 bouwkundige relicten geselecteerd, die werden beschreven en voorzien van foto's. Bovendien werd een bouwkundig geheel afgebakend (wijk Ban-Eik) en werden twee plaatsen (Residentiepark Schone Lucht, Vosbergwijk) en 12 straten aangemaakt.

De gemeente heeft een vrij diverse stedenbouwkundige structuur, met bebouwing variërend van rijbebouwing tot groots opgevatte villa's, en weinig resterende landbouwruimte. Wezembeek-Oppem heeft twee historische kernen, namelijk het kerndorp Wezembeek in het noorden en centraal de zone rond de Oppemdries.

Het kerndorp Wezembeek heeft zijn oude structuur met een weg rond de Sint-Pieterskerk en daarrond bewoning, vrij goed bewaard. Het de Burbure-kasteel sluit hierop aan.

De Oppemdries (gelegen tussen de Raymond Hernalsteenstraat en de Jan Baptist Overloopstraat) was een wegenknooppunt met errond een aantal grote en minder grote hoeves. Momenteel vertoont de dries een erg gesloten karakter door de omvorming tot kasteelpark (kasteel de Grunne).

De huidige kern van Wezembeek-Oppem ligt in feite net ten noordwesten van de Oppemdries, waar zich aan de Louis Marcelisstraat het gemeentehuis met school bevindt.

Het westen van de gemeente sluit naadloos aan op de villaverkavelingen van zuidelijk Kraainem (Park Kraainem, verkaveld door "la Société Immobilière de Stockel"). De bebouwing dateert grotendeels uit de jaren 1950 en 1960, met veel vrij eenvoudige woningen met regionalistische inslag (gebruik van breuksteen, steunberen, schouderstukken, vlechtingen,...). In deze verkaveling ligt de sociale woonwijk Residentiepark Schone Lucht, gelegen aan de Madeliefjeslaan en de Oppemlaan (jaren 1950). Aan de andere kant van Wezembeek-Oppem ligt de grote Ban-Eik-wijk, een sociale woonwijk gebouwd door de "Société locale 'Mijn Huisje'" (jaren 1960 tot 1980).

Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

de Burburelaan 45 (Wezembeek-Oppem)
Bepleisterde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met afgeschuinde hoek, kadastraal geregistreerd in 1907.


Hendrik Smetsstraat 2 (Wezembeek-Oppem)
Dorpswoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechts éénlaagse aanbouw onder zadeldak, daterend van circa 1907.


Jan Baptist De Keyzerstraat (Wezembeek-Oppem)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder kunstleien overluifelend zadeldak rustend op twee houten zuiltjes.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Wezembeek-Oppem [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/946 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.