Gebeurtenis

Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Wezembeek-Oppem

geografische herinventarisatie
ID
946
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/946

Beschrijving

Tussen oktober 2010 en oktober 2011 werd het bouwkundig erfgoed van de gemeente Wezembeek-Oppem opnieuw geïnventariseerd door het agentschap Onroerend Erfgoed. Er werden 50 bouwkundige relicten geselecteerd, die werden beschreven en voorzien van foto's. Bovendien werd een bouwkundig geheel afgebakend (wijk Ban-Eik) en werden twee plaatsen (Residentiepark Schone Lucht, Vosbergwijk) en 12 straten aangemaakt.

De gemeente heeft een vrij diverse stedenbouwkundige structuur, met bebouwing variërend van rijbebouwing tot groots opgevatte villa's, en weinig resterende landbouwruimte. Wezembeek-Oppem heeft twee historische kernen, namelijk het kerndorp Wezembeek in het noorden en centraal de zone rond de Oppemdries.

Het kerndorp Wezembeek heeft zijn oude structuur met een weg rond de Sint-Pieterskerk en daarrond bewoning, vrij goed bewaard. Het de Burbure-kasteel sluit hierop aan.

De Oppemdries (gelegen tussen de Raymond Hernalsteenstraat en de Jan Baptist Overloopstraat) was een wegenknooppunt met errond een aantal grote en minder grote hoeves. Momenteel vertoont de dries een erg gesloten karakter door de omvorming tot kasteelpark (kasteel de Grunne).

De huidige kern van Wezembeek-Oppem ligt in feite net ten noordwesten van de Oppemdries, waar zich aan de Louis Marcelisstraat het gemeentehuis met school bevindt.

Het westen van de gemeente sluit naadloos aan op de villaverkavelingen van zuidelijk Kraainem (Park Kraainem, verkaveld door "la Société Immobilière de Stockel"). De bebouwing dateert grotendeels uit de jaren 1950 en 1960, met veel vrij eenvoudige woningen met regionalistische inslag (gebruik van breuksteen, steunberen, schouderstukken, vlechtingen,…). In deze verkaveling ligt de sociale woonwijk Residentiepark Schone Lucht, gelegen aan de Madeliefjeslaan en de Oppemlaan (jaren 1950). Aan de andere kant van Wezembeek-Oppem ligt de grote Ban-Eik-wijk, een sociale woonwijk gebouwd door de "Société locale 'Mijn Huisje'" (jaren 1960 tot 1980).

Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Mechelsesteenweg 82, Vosberg 40 (Wezembeek-Oppem)
Fasegewijs tot stand gekomen Passionistenklooster teruggaand tot het begin van de 20ste eeuw, op de top van de Vosberg (± 82 meter) het omringende landschap beheersend. Opgebouwd uit twee delen: ten zuidwesten het vroeg 20ste-eeuwse U-vormig complex met de open zijde naar de Mechelsesteenweg en met de kloosterkerk (nu parochiekerk) als zuidelijke dwarsvleugel (in het verlengde van de kerk een losstaande dienstvleugel), aansluitend ten noordoosten een na de Tweede Wereldoorlog fasegewijs opgebouwd vierkant gesloten geheel rond een open binnenplein. Volledig ommuurde kloostertuin, oorspronkelijk 1,5 hectare; met een begraafplaats, een bosgedeelte, een fruitweide en een moestuin met een padenkruis en een uniek beukenprieel.


Raymond Hernalsteenstraat 4 (Wezembeek-Oppem)
In groot omringend park gelegen kasteel met 19de-eeuws uitzicht, in kern mogelijk opklimmend tot de 17de of 18de eeuw.


Beekstraat 172 (Wezembeek-Oppem)
Gesloten hoeve gelegen op de hoek met de Jan Baptist Overloopstraat. Brouwerij vermeld sedert de 15de eeuw, huidige gebouwen sterk gerestaureerd, in kern opklimmend tot de 17de eeuw.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Wezembeek-Oppem [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/946 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.