Resultaten gebeurtenissen

< Ga naar zoekformulier

Resultaten gebeurtenissen

10 resultaten


ID: 1028 | beschermingen

tot
Onbepaald
Het project over de beschermingsdatabank heeft tot doel een efficiënte en inhoudelijk correcte databank van de beschermingsbesluiten en de beschermde objecten te ontsluiten. Beschermde objecten worden gedocumenteerd met tekst en foto, een GIS-intekening met een correct adres en worden gekoppeld aan de relevante besluiten.


ID: 1318 | thematische inventarisatie, beschermingen

tot
Onbepaald


ID: 1171 | beschermingen, thematische inventarisatie

tot
Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen
Deze gebeurtenis wordt toegekend aan erfgoedobjecten die in verband staan met beide wereldoorlogen of de Koude Oorlog en die buiten de grotere thematische inventarisatieprojecten vallen. Het kan gaan om bunkers, noodwoningen, militaire en burgerlijke infrastructuur, landschappelijke sporen die aangelegd of opgericht zijn tijdens of heel sterk gelieerd zijn aan de Eerste of Tweede Wereldoorlog of Koude Oorlog en door het agentschap onroerend erfgoed vanaf 2010 opgenomen worden in de inventaris van het onroerend erfgoed.


ID: 1276 | thematische inventarisatie, beschermingen

tot
Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen
Onder deze gebeurtenis vallen bomen die binnen de thematische inventarisatie van etagebomen werden geïnventariseerd. Dit kaderde binnen een thematisch beschermingspakket waarbij een vijftal etagebomen als monument werden beschermd.


ID: 1279 | beschermingen, thematische inventarisatie


Antwerpen
Het onderzoek naar de erfgoedwaarden en selectiecriteria van de fortificaties in de vesting Antwerpen heeft geleid tot het actualiseren van de beschikbare informatie en de aanvulling van nieuw, nog niet geïnventariseerd erfgoed in de inventaris van Onroerend Erfgoed. De vesting Antwerpen omvat twee fortengordels rond de stad, met name de binnenste en de buitenste fortengordel, die in de periode tussen 1850 en 1947 tot stand kwamen.


ID: 1082511 | beschermingen, typologisch-thematisch onderzoek

tot
Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen
Naar aanleiding van de Week van de Friet in 2021 kondigde de minister aan dat hij enkele frietkoten in Vlaanderen wilde beschermen als monument. De oproep om erfgoedfrituren te melden (voorjaar/zomer 2023) leverde 75 kandidaturen op, verspreid over geheel Vlaanderen. Veertien kandidaten haalden op basis van de selectiecriteria de shortlist. Deze frietkoten werden allemaal ter plaatse bezocht. Voor 3 frituren werd eind 2023 de beschermingsprocedure opgestart.


ID: 1035 | geografische inventarisatie, beschermingen, thematische inventarisatie

tot
Limburg
In de provincie Limburg werden er 25 oorlogsgedenktekens geselecteerd voor bescherming. Het onderzoek van de 25 beschermde oorlogsgedenktekens werd na het project verwerkt in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Dertien erfgoedobjecten werden aangevuld met het onderzoek uit het beschermingsdossier. Twaalf objecten waren eerder nog niet opgenomen in de inventaris en werden toegevoegd.


ID: 1288 | beschermingen, thematische inventarisatie

tot
Boutersem, Geetbets, Hoegaarden, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw (Vlaams-Brabant)
Inventarisatie en bescherming van kasseiwegen met erfgoedwaarde in de provincie Vlaams-Brabant met de focus op kasseiwegen die zijn aangelegd met streekeigen materiaal zoals Tiense kwartsiet en Gobertange. De focus ligt op de gemeenten Hoegaarden, Boutersem, Linter, Geetbets, Tienen, Landen en Zoutleeuw.


ID: 1073471 | evaluerend onderzoek, beschermingen


Rijckevelde (Damme)
Evaluerend onderzoek met het oog op een bescherming als cultuurhistorisch landschap of als stads- of dorpsgezicht of als archeologische site, al dan niet gecombineerd met een aanvullende vaststelling.


ID: 1221 | beschermingen, thematische inventarisatie

tot
Diksmuide, Heuvelland, Houthulst, Ieper, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Middelkerke, Nieuwpoort, Zonnebeke (West-Vlaanderen)
In uitvoering van de beleidsnota Onroerend Erfgoed 2014-2019 werd een selectie van de meest waardevolle wederopbouwhoeves van na de Eerste Wereldoorlog beschermd als monument. Om deze sites te selecteren werd een thematische inventarisatie uitgevoerd. Hierbij werden ongeveer 660 niet in de inventaris opgenomen wederopbouwhoeves op het terrein bekeken. Veertig daarvan hebben voldoende erfgoedwaarde voor een bijkomende opname in de inventaris.