erfgoedobject

Winterlinde als kapelboom bij Sint-Rochuskapel

landschappelijk element
ID
130802
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130802

Juridische gevolgen

Beschrijving

Aandenken aan een kleinbladige linde, relict van de oorspronkelijke beplanting rond een 16de-eeuwse kapel.

De holle kleinbladige linde (Tilia cordata) naast de Sint-Rochuskapel behoorde met 7,80 m stamomtrek tot voor kort tot de oudste bomen van België, en is wellicht even oud als de kapel. De steen met het jaartal 1542 in de gecementeerde puntgevel verwijst naar de stichtingsdatum, maar of het gebouw dat in 1987 werd gerestaureerd – in feite gesloopt en een meter verder heropgebouwd – nog beantwoordde aan de oorspronkelijke vormgeving valt moeilijk na te gaan, want geen enkel detail verwijst naar een bepaalde stijlperiode. De rijke inboedel, onder meer gepolychromeerde beelden, dateert uit verschillende perioden.

Landelijke kapellen met lindebomen – minstens twee, vaak meerdere in een halve cirkel – zijn legio. Waarschijnlijk stond de linde bij de Sint-Rochuskapel aanvankelijk niet alleen.

In het proces van teloorgang van de linde hebben de restauratiewerken aan de kapel, die met de boom letterlijk vergroeid was, vermoedelijk een rol gespeeld, maar vooral het vrachtverkeer – een eerste zware aanrijding in 1994, een fatale in 2006. Bij de laatste aanrijding kwam de boom op de Hettelbergweg te liggen en werd de stam grotendeels losgescheurd van het wortelgestel. De meeste lindesoorten hebben een groot regeneratievermogen en daarom werd bij de opruimingswerken een stompje als aandenken gespaard. De boom werd ingekort tot op 250 cm en zal voortaan als knotboom overblijven zodat het genetisch materiaal bewaard blijft.

Na de aanrijding in 1994 werd enkele meters verderop een nieuwe linde aangeplant. Deze jonge winterlinde werd opgemeten op 17 januari 2013 en had toen een stamomtrek van 48 cm (gemeten op 150 cm hoogte).

  • PAESMANS G., Sint-Rochuskapel met oude lindeboom, dossier beëindigd onderzoek n.a.v. bescherming, 21-01-1985, in archief Monu­menten & Landschappen, Leuven.
  • BAUDOUIN J.C. e.a., Bomen in België. Dendrologische inventaris 1987-1992, Stichting Spoelberch Artois i.s.m. de Belgische Dendrologische Vereniging, 1992, p. 471.
  • DECUYPERE Y. e.a., Merkwaardige bomen in Vlaanderen, Brussel, Dienst Groen, Waters en Bossen, 1989, p. 104.

Bron: DENEEF, R., 2008. Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Zuidoostelijk Brabant - Haspengouw: Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: Deneef, Roger; Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Sint-Rochuskapel

  • Is deel van
    Geetbets


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winterlinde als kapelboom bij Sint-Rochuskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130802 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.