erfgoedobject

Oude kapellinde Issegem

landschappelijk element
ID
130883
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130883
Dit object is gearchiveerd. Dit betekent dat het niet meer de meest actuele informatie bevat. Raadpleeg de koppelingen onderaan deze pagina om de opvolger(s) van dit object met de meest actuele informatie te raadplegen.

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als beschermd monument Linde en kapel
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Op het kruispunt van Issegem en de Molenstraat staat een barok pijlerkapelletje in de schaduw van een lindeboom. Het kapelletje dateert uit 1637 en men beweert dat de boom in het zelfde jaar zou aangeplant zijn. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm en een mogelijke leeftijd van 371 jaar. De structuur van de kruin heeft de kenmerken van een etagelinde, op een hoogte van een paar meter is er een zware takkenkrans waarvan alle takken een horizontale aanzet hebben. Het beheer van deze horizontale etage is achterwege gebleven met als gevolg dat er van daaruit veel verticale takken zijn ontstaan. Er is één duidelijke zware doorgaande stam met mogelijks, doch moeilijk af te lezen in de takken structuur, een tweede etage of bolvormig geschoren kruin.

Op historische kaarten (Poppkaart en Atlas der Buurwegen) en op oude postkaarten en foto’s merken we ook op dat de boom bij de zuidgevel van de inmiddels verdwenen Issegemhoeve stond. We zien een gevel met veel ramen, wat doet vermoeden dat het aanpalende gebouw een herberg was. Gelegen op een plaats waar verschillende wegen samen komen, kon men zijn dorst laven onder het lommerrijke loof. In dat geval heeft de boom ook de functie van schermboom.

  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.

Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Wordt opgevolgd door
    Barokke pijlerkapel met linde

  • Is deel van
    Issegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude kapellinde Issegem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130883 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.