erfgoedobject

Plantsoen en kerhof

landschappelijk element
ID
134385
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134385

Beschrijving

Beboomd plantsoen, tijdens het laatste kwart van de 20ste eeuw aangelegd naast de kerk, en smeedijzeren kerkhofhekken uit de 19de eeuw.

Het mooi gelegen, op het einde van de 19de eeuw hardhandig gerestaureerd en uitgebreid voormalig Romaans kerkje, waarvan de geschiedenis tot een ver verleden opklimt, is omringd door een kerkhofmuur deels van oude keistenen, deels van betonstenen. De twee smeedijzeren hekken uit deze periode, links en rechts van de toren, zijn van dezelfde makelij en ze hebben vierkant stijl en regelwerk, onderspijltjes en spijlen met lanspunten; het bredere poorthek rechts heeft een klimmend beloop naar de met een kruis bekroonde makelaar. Langs het kerkpaadje groeit een haag van gele kornoelje.

De ruimte links van het kerkhof is als plantsoen ingericht met een kleine rondweg beschaduwd door 5 linden (Tilia x), een zilveresdoorn (Acer sacchari­num), en een doodsbeenderenboom (Gymnoclades dioides) en twee oude drie- of vierstammige buxusboompjes (Buxus sempervirens).


Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Parochiekerk Sint-Pietersbanden

  • Is deel van
    Wintershoven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Plantsoen en kerhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134385 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.