Collectief

Abdij van Sint-Truiden

ID
10036
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10036

Erfgoedobjecten

Opdrachtgever van

Kasteel van Nieuwenhoven en kasteelhoeve

Engelbamp 55 (Sint-Truiden)
Sinds het vierde kwart van de 13de eeuw speelhof en zomerverblijf van de abten van Sint-Truiden. De huidige hoeve werd gebouwd door abt Hubert Germeys, het kasteel door abt Jozef van Herck.


Omgeving Kasteel Ter Dolen

Eikelbosstraat, Eikendreef, Grote Baan (Houthalen-Helchteren)
Het kasteel Ter Dolen is een voormalig vroeg 16de-eeuwse waterslot en zomerverblijf van de abten van Sint-Truiden dat omgeven wordt door grasland en bospercelen en bereikbaar is via enkele oude eikendreven.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Dorpsstraat 8 (Herk-de-Stad)
Het classicistisch zaalkerkje is gedateerd 1752 op een gevelsteen boven het portaal.

Betrokken bij

Vijvercomplex bij domein Nieuwenhoven

Sint-Truiden (Sint-Truiden)
Rond de voormalige abdijgebouwen van Nieuwenhoven liggen enkele vijvers die het restant vormen van een heus vijvercomplex (11,7 ha), waarvan het bestaan zeker tot de 16de-17de eeuw kan worden teruggevoerd, maar dat waarschijnlijk ook al vroeger bestond. De vijvers werden aangelegd in opdracht van de abdij van Sint-Trudo, die het domein in Nieuwenhoven bezat. Ze ontstonden door de opstuwing van het water in de vallei van de Kelsbeek. In het voormalige abdijdomein hadden de vijvers ongetwijfeld een esthetische waarde, maar ook een nutsfunctie als visvijver.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Abdij van Sint-Truiden [online] https://id.erfgoed.net/personen/10036 (Geraadpleegd op )