Collectief

Helman Céramiques d'Art

ID
10053
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10053

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Franchommelaan 5 (Blankenberge)
Burgerhuis in het "Westkwartier" van Blankenberge, in kern vermoedelijk eind 19de-eeuws. Breedhuis van twee bouwlagen onder mansardedak (houten dakkapellen onder zadeldak).


Café Onder de toren

Kleine Markt 9 (Ronse)
Café Onder de Toren of The Tower is ingeplant aan de Kleine Markt tegenover de Sint-Hermeskerk. Het voorgevelparement is van de hand van keramiekfabriek Helman.


Cinema Oud Gend

Woodrow Wilsonplein 5 (Gent)
Rijhuis van vier traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak; daterend van 1845, aangepast in neotraditionele bak- en hardsteenstijl in eerste kwart 20ste eeuw.


Danszaal Bristol

Hundelgemsesteenweg 173-175, Weldadigheidstraat 10 (Gent)
Woonhuis met achteringelegen danszaal, ontworpen in 1925 door A. Meuleman. Het interieur van de danszaal is volledig bekleed met betegeling door Maison Helman Céramiques d’Art. In 1932 werd de danszaal omgevormd tot cinema.


Directeurswoning Dopchie

Wijnstraat 40 (Ronse)
Herenhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd volgens bouwaanvraag van 1870 door de industrieel Pierre Dopchie-Crocq, één van de vijf broers Dopchie, die zich sinds de tweede helft van de 19de eeuw vanuit Ath in Ronse vestigde.


Eclectische eenheidsbebouwing

Maasfortbaan 185-189 (Lier)
Eclectische eenheidsbebouwing met neoclassicistische en art-nouveaukenmerken, bestaande uit drie breedhuizen, van circa 1905.


Parochiekerk Heilige Familie

Nieuwe Gentsesteenweg 8 (Dilbeek)
Neoromaanse kerk gebouwd in 1937 naar plannen van architect Jozef Viérin uit Brugge.


Porseleinwinkel Vanhoecke

Brusselsepoortstraat 61 (Gent)
Woonwinkelhuis hoogstwaarschijnlijk uit het vierde kwart van de 18de eeuw met bewaarde oudere kern (kelder met bakstenen korfbooggewelf). Sinds 1864 is er een porseleinwinkel ondergebracht in het pand, vanaf 1888 uitgebaat door Adolphe Vanhoecke die er tussen 1902-1914 een hoogstaande decoratieve betegelde gevelreclame liet aanbrengen door de Brusselse tegelproducent Maison Helman Céramiques d'Art. Bewaarde houten winkelpui van 1885.


Stadswoningen

Vissersstraat 25, 28, 42 (Blankenberge)
Stadswoningen met lijstgevels bekleed met geglazuurde tegels, en voorzien van art-nouveau(getinte) tegeltableaus.

Uitvoerder van

Burgerhuis, te dateren in 1906

Koningin Astridlaan 55 (Gent)
Burgerhuis van twee gelijke traveeën en drie bouwlagen onder een pseudomansardedak met centraal een dakkapel, volgens een bouwaanvraag uit 1906. Gevel bekroond met geprofileerde lijsten en centraal fries met tegeltableau van de firma Helman met florale motieven in zachte kleuren.


Café Local Unique

Grote Markt 25 (Ronse)
Het café Local Unique, vergaderlokaal van de gelijknamige duivenmaatschappij, is gelegen aan de zuidzijde van de Grote Markt tegenover de obelisk met stadsfontein. Het interieur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw vormt een totaalconcept met onder meer tegeltableaus van keramiekfabriek Helman.


Herenhuis met tegeltableau

Poitevinstraat 2 (Brugge)
Aanvankelijk, diephuis van drie + zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), mogelijk met 17de-eeuwse kern. In 1975-1976, gerestaureerd naar ontwerp van architect P. Galle (Brugge) met name aanpassen van het woonhuis tot appartementen. "Kunstige Herstelling" van 1996.


Maison Duysburgh

Weststraat 25 (Blankenberge)
Breedhuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder vrij steil pannen zadeldak.


Meergezinswoning in art nouveau

Kroonstraat 47 (Antwerpen)
Meergezinswoning met bakkerij in sobere art nouveau gebouwd in opdracht van Alfons Heylen, naar een ontwerp door de architecten Peter en Hendrik Adolf Wittocx uit 1913. Rechts een smeedijzeren winkelpui en een tegelmozaïek van bakkerij de Kroon.


Samenstel van eclectische burgerhuizen

Maria Theresiastraat 36-38 (Oostende)
Samenstel van twee eclectische burgerhuizen volgens kadaster opgetrokken circa 1911 door A. Bonquet-Verhaeghe, aannemer uit Oostende.


Villa Flora

Hofstraat 351 (Gent)
Villa Flora, burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak, volgens bouwaanvraag van 1910 gebouwd in opdracht van Albert Van Gele naar ontwerp van architect Jules Van den Hende. Lijstgevel met art-nouveau-inslag en een geglazuurd wit bakstenen gevelparement, verlevendigd met tegeltableaus van de firma Helman.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Helman Céramiques d'Art [online] https://id.erfgoed.net/personen/10053 (Geraadpleegd op )