Collectief

Helman Céramiques d'Art

ID
10053
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10053

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Franchommelaan 5 (Blankenberge)
Burgerhuis in het "Westkwartier" van Blankenberge, in kern vermoedelijk eind 19de-eeuws. Breedhuis van twee bouwlagen onder mansardedak (houten dakkapellen onder zadeldak).


Café Onder de toren

Kleine Markt 9 (Ronse)
Café Onder de Toren of The Tower is ingeplant aan de Kleine Markt tegenover de Sint-Hermeskerk. Het voorgevelparement is van de hand van keramiekfabriek Helman.


Cinema Oud Gend

Woodrow Wilsonplein 5 (Gent)
Rijhuis van vier traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak; daterend van 1845, aangepast in neotraditionele bak- en hardsteenstijl in eerste kwart 20ste eeuw.


Danszaal Bristol

Hundelgemsesteenweg 173-175, Weldadigheidstraat 10 (Gent)
Woonhuis met achteringelegen danszaal, ontworpen in 1925 door A. Meuleman. Het interieur van de danszaal is volledig bekleed met betegeling door Maison Helman Céramiques d’Art. In 1932 werd de danszaal omgevormd tot cinema.


Directeurswoning Dopchie

Wijnstraat 40 (Ronse)
Herenhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd volgens bouwaanvraag van 1870 door de industrieel Pierre Dopchie-Crocq, één van de vijf broers Dopchie, die zich sinds de tweede helft van de 19de eeuw vanuit Ath in Ronse vestigde.


Eclectische eenheidsbebouwing

Maasfortbaan 185-189 (Lier)
Eclectische eenheidsbebouwing met neoclassicistische en art-nouveaukenmerken, bestaande uit drie breedhuizen, van circa 1905.


Parochiekerk Heilige Familie

Nieuwe Gentsesteenweg 8 (Dilbeek)
Neoromaanse kerk gebouwd in 1937 naar plannen van architect Jozef Viérin uit Brugge.


Porseleinwinkel Vanhoecke

Brusselsepoortstraat 61 (Gent)
Woonwinkelhuis hoogstwaarschijnlijk uit het vierde kwart van de 18de eeuw met bewaarde oudere kern (kelder met bakstenen korfbooggewelf). Sinds 1864 is er een porseleinwinkel ondergebracht in het pand, vanaf 1888 uitgebaat door Adolphe Vanhoecke die er tussen 1902-1914 een hoogstaande decoratieve betegelde gevelreclame liet aanbrengen door de Brusselse tegelproducent Maison Helman Céramiques d'Art. Bewaarde houten winkelpui van 1885.


Stadswoningen

Vissersstraat 12, 25, 28, 42, 46 (Blankenberge)
Lijstgevels bekleed met geglazuurde tegels, en voorzien van art-nouveau(getinte) tegeltableaus.

Uitvoerder van

Café Local Unique

Grote Markt 25 (Ronse)
Het café Local Unique, vergaderlokaal van de gelijknamige duivenmaatschappij, is gelegen aan de zuidzijde van de Grote Markt tegenover de obelisk met stadsfontein. Het interieur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw vormt een totaalconcept met onder meer tegeltableaus van keramiekfabriek Helman.


Herenhuis met tegeltableau

Poitevinstraat 2 (Brugge)
Aanvankelijk, diephuis van drie + zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), mogelijk met 17de-eeuwse kern. In 1975-1976, gerestaureerd naar ontwerp van architect P. Galle (Brugge) met name aanpassen van het woonhuis tot appartementen. "Kunstige Herstelling" van 1996.


Maison Duysburgh

Weststraat 25 (Blankenberge)
Breedhuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder vrij steil pannen zadeldak.


Samenstel van twee eclectische burgerhuizen

Maria Theresiastraat 36-38 (Oostende)
Samenstel van twee eclectische burgerhuizen volgens kadaster opgetrokken circa 1911 door A. Bonquet-Verhaeghe, aannemer uit Oostende.