Persoon

Vananderoye, Clement

ID
10055
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10055

Beschrijving

Clément Vananderoye was vanaf het einde van de jaren twintig actief als technisch beambte bij de stad Hasselt. Hij was een soort supervisor bij het verifiëren van de bouwaanvragen. Deze job weerhield hem er waarschijnlijk van om vele gebouwen te verwezenlijken. Vooral in de jaren 1932 tot 1934 was hij actief als architect. Flouquet plaatst Vanderoye bij de "jonge architecten die de stad [Hasselt] zullen helpen met haar modernisering". (FLOUQUET P.L. s.d.: La poussée moderne dans Hasselt, Bâtir, 1106). Zijn bouwstijl kan men het best omschrijven als art deco. Stilaan ondergaan zijn gebouwen Nederlandse invloeden en versobert zijn architectuur, vooral in zijn laatste werken zoals zijn eigen woning - 't Rozenhuisje.

Bron:

  • BONGAERTS L.1998: Interbellumarchitectuur in Hasselt 1925 - 1940, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, vakgroep Kunstwetenschappen, 115.
  • Hasel (geraadpleegd op 17 juli 2014).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

't Rozenhuisje

Rozenstraat 19 (Hasselt)
Architectenwoning van 1935 in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect Clement Vananderoye.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vananderoye [online], https://id.erfgoed.net/personen/10055 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.