Collectief

Gebroeders De Gryse

ID
10057
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10057

Beschrijving

De Gebroeders De Gryse begonnen hun aannemersbedrijf te Oostende begin jaren 1920 met de bouw van twee huizen in de Gerststraat op de voormalige gronden van de briquerie van Stene - waar men klei delfde voor het maken van bakstenen -, met name Villa Charles en Villa Euphrasie, genoemd naar hun ouders Charles De Gryse en Euphrasie De Telder beiden uit Oostende. Vader Charles was zelf aannemer en een tijdlang op een bouwwerf in het Gentse actief waardoor hun eerste twee zonen in Gent werden geboren. Later verhuisden ze terug naar Oostende. Vader Charles kwam om bij bombardementen van de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Naast de twee villa's bouwden ze de huizen Yzer en Steenstraete, laatstgenoemde als eigen woning van Henri De Gryse. Hierna begon de bouw van een hele reeks huizen onder meer in de Gerststraat, Tarwestraat, Blauwkasteelstraat, Frère-Orbanstraat, Frans Musinstraat, Steenbakkerstraat, Karel Van de Woestijnestraat, Prof. Jozef Vercoulliestraat, waarbij hun specialiteit vooral uitging naar de vloeren in granito (in bijna al hun huizen aanwezig) en hun stuc- en staffwerk. Zij werkten vooral samen met architect André Schaap maar ook verschillende keren met architect Isidore Hintjens. Halverwege de jaren 1930 gingen de broers elk hun eigen weg als aannemer, Henri ging werken bij Bruggen en Wegen.

  • Informatie verstrekt door kleinzoon van Henri De Gryse, Johan Geuvens.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Ensemble Yzer en Steenstraete

Gerststraat 86-88 (Oostende)
Eclectisch samenstel uit interbellum, naar verluidt door aannemers Degryse. Enkelhuizen met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën volgens spiegelbeeldschema, onder plat dak.


Modernistische parochiezaal en school

Sint-Catharinapolderstraat 33 (Oostende)
Gelegen aan de hoek met de Karel Van de Woestijnestraat. Heilig-Hartschool. B.L.O., oorspronkelijk parochiehuis en school. L-vormig gebouw in nieuwe zakelijkheid.


Villa Euphrasie en Villa Charles

Gerststraat 82-84 (Oostende)
Neo-Lodewijk-XVI-getint samenstel uit het interbellum, gesigneerd aannemers "Gebroeders Degryse. Thouroutsche steenweg 131" (Oostende). Enkelhuizen met souterrain, twee bouwlagen en twee ongelijke traveeën volgens spiegelbeeldschema, onder pseudo-mansardedak.


Villa's Elise en Hélène

Frans Musinstraat 27-31 (Oostende)
Art-decogetint appartementsgebouwtje uit interbellum, vermoedelijk verbouwing van twee eclectische panden oorspronkelijk als samenstel met de aanpalende woning zogenaamd Villa Hélène.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gebroeders De Gryse [online], https://id.erfgoed.net/personen/10057 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.