Persoon

Ysabie, Achille

ID
10058
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10058

Beschrijving

Hij studeert aan de Gentse academie waar hij de driejaarlijkse prijs wint. Hij volgt lessen bij de decoratieschilder Stallaert aan de Académie Royale des Beaux-Arts et Ecole décoratifs te Brussel. Hij verbleef eveneens te Parijs.

In 1914 haalde hij de grote prijs van de Sint-Lucasschool te Gent.

In 1898 wordt hij directeur van de stedelijke Academie te Aalst. Hij drukt er duidelijk zijn stempel op het Aalsterse kunstonderwijs.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/41002/106.1, Aalst: Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk (MERTENS J., 2014).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Hospitaal Sint-Jan

Oostveldstraat 1, 1A (Eeklo)
Heelkundig hospitaal opgericht 1906, naar ontwerp van Modeste de Noyette, uitgevoerd door aannemer Philibert Reychler onder leiding van stadsarchitect Frans Van Wassenhove Reeds in 1909 werd het terrein uitgebreid. In 1911 omgevormd tot psychiatrische kliniek voor vrouwen met nieuwe vleugel. In 1913 werd de vleugel aan de spoorlijn verlengd naar het noorden toe en een nieuwe kapel werd toegevoegd naar ontwerp van W.J. Poschen. Het uiteindelijke hoofdgebouw vertoont een naar het oosten geopende U-vorm, aan de noordzijde verlengd met een kapel.


Huis Renson

Kortrijksepoortstraat 240 (Gent)
De woning Renson dateert van 1912 en is ontworpen door architect Georges-Beloni Verenghen. De gevel in witte baksteen is in de onderste bouwlaag bekleed met een parement in blauwe hardsteen, dat de vorm van de geveldoorbrekingen volgt. Eind 1913 krijgt Van huffel van de juffrouwen Renson de opdracht de inkomruimte en de eetkamer te ontwerpen.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Liezele-Dorp 43 (Puurs-Sint-Amands)
Sobere neogotische kruisbasiliek met vierledige toren onder ingesnoerde naaldspits, opgericht in 1923.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Onze Lieve Vrouwplein zonder nummer (Aalst)
De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk is een neogotische basilicale kerk met voorplein, opgetrokken in 1902 naar ontwerp van architect Jules Goethals. DNet georiënteerde kerk met driebeukig schip van vijf traveeën, een transept van twee traveeën en drie koren.

Uitvoerder van

Parochiekerk Sint-Eligius

Van Helmontstraat 23 (Antwerpen)
Neogotische, driebeukige kruisbasiliek met toren op de hoek van Van Helmontstraat, Familiestraat en Onderwijsstraat, opgetrokken in 1903-1905, naar een ontwerp door de architect Jules Coomans.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ysabie [online] https://id.erfgoed.net/personen/10058 (Geraadpleegd op )