Collectief

Oeuvre Suisse en Belgique

ID
10110
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10110

Beschrijving

Van 1916 tot 1920 zette het daartoe opgerichte Oeuvre Suisse en Belgique (OSB) zich in om de wederopbouw in België van de grond te krijgen. Dit Zwitserse comité verleende financiële hulp aan personen van wie de woning volledig of gedeeltelijk was vernield. Om de noodzakelijke fondsen hiervoor te bemachtigen had het OSB een beroep gedaan op de vrijgevigheid van haar landgenoten en andere neutrale geldschieters. Met dit geld betaalde het comité de helft van de reconstructiekosten per woning en leende het de andere helft gedurende enkele jaren zonder interest. Het OSB had zetels in Bern en de Brusselse Paleisstraat en bestond uit een team van zes vaste medewerkers: de voorzitter en professor aan de universiteit van Bern, Dr. L.R. De Salis, Georges de Montenach, lid van de Raad van State uit Fribourg (1862-1925), Armand Piguet, vice-voorzitter en nationaal raadslid uit Yverdon, John Syz, nationaal raadslid uit Zürich, Dr. Oscar Wettenstein, secretaris en lid van de Raad van State uit Zürich (1866-1952) en ten slotte de stichter van het OSB, de architect Eugen Probst uit Zürich. Het OSB leverde hoofdzakelijk geldelijke steun en vertrouwde de uitwerking van de huizen toe aan Belgische architecten.

  • Bron: VAN DEN MOOTER J. 2007: Duitse wederopbouwinitiatieven tijdens de Eerste wereldoorlog, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Betrokken bij

Apotheek Het Moleneyzer

Grote Markt 2 (Lier)
Na de eerste wereldoorlog als apotheek heropgebouwd pand in neorococo, waarvoor bouwaanvraag van 1917 naar ontwerp van F. Flerackers en met financiële steun van het hulpcomité Oeuvre Suisse en Belgique.


Boerenwoning

Ketelstraat 1 (Zemst)
Boerenwoning in neotraditionele stijl, gedateerd "1914 OSB 1918".


Burgerhuis

Gasthuisstraat 4 (Nijlen)
Alleenstaand huis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), met neorocaille reminiscenties, door middel van gevelsteen gedateerd "O.S.B. 1918".


Burgerhuis

Wolvertemsesteenweg 310 (Grimbergen)
Gedeeltelijk vrijstaand woonhuis met neotraditionele inslag vooraf gegaan door een voortuintje. Een combinatie van breed- en diephuis onder gecombineerde pannen zadeldaken uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


Burgerhuis In de Gulden Vruchten

Frederik de Merodestraat 57 (Mechelen)
Dubbelhuis van drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in wederopbouwstijl met geïnterpreteerde neorococo-inslag, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


Burgerhuis ontworpen door C. Sol

Boomlaarstraat 29 (Lier)
Heropgebouwd huis aanleunend bij de traditionele architectuur; klassiek enkelhuistype van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, waarvoor bouwaanvraag van 1917 naar ontwerp van C. Sol.


Burgerhuizen met neobarokke topgevels

Antwerpsestraat 53-55 (Lier)
Tweeledige neobarokke topgevels, geordonneerd door pilasters, waarvoor bouwaanvraag van 1917 naar ontwerp van F. Flerackers.


Burgerhuizen met winkels in wederopbouwstijl

Lisperstraat 3-11 (Lier)
Gegroepeerde panden in wederopbouwstijl, met componenten ontleend aan diverse stijlen; meestal drie traveeën en drie bouwlagen.


Burgerhuizen ontworpen door R. Doom en J. Vermeersch

Hugo Verrieststraat 52-54 (Roeselare)
Huizen in repeterend schema in art-decogetint regionalisme naar ontwerp van René Doom en J. Vermeersch (Roeselare-Brussel) van 1919, opgericht met fondsen van "L'Oeuvre Suisse Belge" (zie gevelstenen "O.S.B.-1919").


Geheel van wederopbouwburgerhuizen

Justus Lipsiusstraat 73-79 (Leuven)
Geheel van vier wederopbouwpanden met drie bouwlagen en twee of drie traveeën volgens enkelhuisopstand.


Handelspand De Gulden Flesse

Brusselsestraat 14 (Leuven)
Handelspand dat werd opgetrokken naar ontwerp van A. Devos en in de gevel zowel 1920 als 1921 gedateerd is. Vier bouwlagen hoog breedhuis, met een gevel in overwegend neotraditionele stijl.


Handelspand In de kleine klok

Oude Markt 39 (Leuven)
Handelspand dat met de steun van het Oeuvre Suisse Belge in 1917 naar ontwerp van L. Corthouts met behoud van de oudere kern heropgebouwd werd.


Heropgebouwd woonwinkelhuis

Bondgenotenlaan 19 (Leuven)
Heropgebouwd winkel-woonhuis met geknikte voorgevel, door architect G. Decock in 1923 ontworpen voor de Zwitsers eigenaar H. Sandoz.


Hoeve Piekaerts

Rekelstraat 37 (Zemst)
Wederopbouwhoeve, in 1914 volledig verwoest en circa 1918 heropgebouwd in de traditionele bak- en zandsteenstijl.


Langgestrekte hoeve

Muilshoek 41-43 (Sint-Katelijne-Waver)
Hoeve van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, op gevelsteen OSB en jaartal 1918.


Langgestrekte hoeve

Kruisstraat 79 (Grimbergen)
Omhaagde, langgestrekte, neotraditionele hoeve in de zuidwestelijke hoek door een overluifelde inrijpoort verbonden met een haaks op de straat ingeplant bedrijfsgebouw, heropgebouwd in 1919 door toedoen van het Zwitserse hulpcomité Oeuvre Suisse Belge.


Neotraditioneel burgerhuis

Van Boeckellaan 13 (Lier)
Neotraditionele bak- en natuurstenen halsgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak naar ontwerp van C. Sol, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


Omgeving Amerstraat en Bogaardenstraat

Amerstraat, Bekaflaan, Bogaardenstraat, Gasthuisstraat (Aarschot)
De Bogaardenstraat bevindt zich in het centrum van Aarschot ten noorden van de Demer aan de Hoogbrug en maakt deel uit van de historische verbindingsweg Diest – Lier die in de loop der tijden meermaals van naam veranderde.


Samenstel van twee dorpswoningen

Wolvertemsesteenweg 327-329 (Grimbergen)
Gedeeltelijk vrijstaande in spiegelbeeld gebouwde enkelhuizen met neotraditionele inslag; alleen nummer 327 heeft zijn oorspronkelijk uitzicht bewaard.


Stadswoning van 1920

Liersesteenweg 18 (Nijlen)
Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, waarvan één travee onder hogere, gebogen afgesloten klokgevel.


Wederopbouwhoeve

Kruisstraat 90 (Grimbergen)
Gaaf bewaarde hoeve in neotraditionele stijl met regionalistische inslag van 1918 naar ontwerp van Alfred Minner, heropgebouwd na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog met behulp van het Zwitserse hulpcomité Oeuvre Suisse en Belgique.


Wederopbouwstadswoningen

Jan-Pieter Minckelersstraat 18-20 (Leuven)
Ontworpen door architect G. Sterckx, ensemble van twee wederopbouwpanden met drie bouwlagen onder zadeldak en oorspronkelijk achterliggende ateliers.


Wederopbouwwoning OSB van 1917

Werchtersebaan 22 (Tremelo)
Neotraditionele wederopbouwwoning opgericht tijdens de Eerste Wereldoorlog met steun van het Oeuvre Suisse en Belgique.


Wederopbouwwoning OSB van 1919

Sint-Truidensesteenweg 457 (Tienen)
Neotraditionele wederopbouwwoning opgericht na de Eerste Wereldoorlog met steun van het "Oeuvre Suisse en Belgique" en gedateerd door een schildje boven de deur "OSB/ 1919".


Thema's

Betrokken bij

't Hoogste

Kruisstraat

Oppuursesteenweg

Vismarkt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oeuvre Suisse en Belgique [online], https://id.erfgoed.net/personen/10110 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.